[操作疑難] 一間屋send file去第二間屋點set? (每日過1GB)

情景:
屋A電腦 每日會generate 百幾個file 1~2GB 分folder放既
屋B電腦 想每日download 呢堆folder 做中央儲存
每邊各有一部NB 可以當ftp server, 及各有router
要點樣set?
ftp 唔記得曬...要學D乜?

thx.

B side set FTP server  得啦
A side 用一般 folder sync software (support sync to FTP)就得

情景:
屋A電腦 每日會generate 百幾個file 1~2GB 分folder放既
屋B電腦 想每日download 呢堆folder 做中央 ...
紫河馬 發表於 2017-1-8 19:16

up 上google driver

A,B router行VPN握手
A share個總folder或drive出黎
B可以隨時用sync software自動定時或手動去進行backup

情景:
屋B電腦 想每日download 呢堆folder 做中央 ...
紫河馬 發表於 2017-1-8 19:16

A電腦安一套FTPSERVER軟件
FTPServer Suite v10.9 , FileZilla Server , PCMan's FTP Server
FTP SERVER 軟件開ACC, share個folder或drive出黎
A電腦有router要SET Pro 20,21指向A電腦IP
申請一個DDNS 在router SET 一次

up 上google driver
NeTZoO 發表於 2017-1-8 20:16

呢個辦法好。又唔洗vpn同ftp

方法有N咁多種,睇你想用邊種,假如用ftp,要set port forwarding,又要DDNS。FTP唔駛記command喇,A機起個FTP server, B機用Web browser已經得。

其實最簡單真係好似#3所講,上Google Drive就算,好處係A機唔駛長開。再唔係可以用Team Viewer黎傳file,B機長開叫A機用家搞,或者A機長開由B機用家搞,仲唔駛理port forwarding添。

Thanks all
回覆 8# wyhui5124
Thanks, 想學上面幾個ching講架個ftp 先,  唔得先google drive...
google drive 要花時間手動upload\ download 煩少少, 但唔洗setup又易用

Thanks all
回覆  wyhui5124
Thanks, 想學上面幾個ching講架個ftp 先,  唔得先google drive...
g ...
紫河馬 發表於 2017-1-8 21:05

Check if your router has build in FTP function ...

你又唔講想安唔安全,又唔講係咪只用WAN 連過去..
二間屋用乜野ISP,上下載寬寬有幾多,可以接受幾耐先做完...
點幫你?
最好的方法係二邊NB有GIGA LAN駁去fiber swich ,二間屋直接駁埋,用普通workgroup share folder或者smb咁,幾十分鐘抄哂檔案唔駛連出街,快靚正.
200幾G 檔案唔會好耐就搞掂...

如果你二間屋只係用普通BB PLAN用1000MB,咁就一邊起個ftp server,另一邊就每個檔案zip左再寫ftp script連過去再write落去..到時再check sum睇下每個檔案write得有冇問題..

如果有保安concern,檔案加密再起埋ipsec VPN再做上面再同的事.