[操作疑難] PXXW 1000m BB speed問題

我用緊PXXW 1Gb BB...兩個月前剛轉用時做左個SPEEDTEST 有900m/s以上..

但昨天試上/下載都只有450m/s, 今日CFU上到黎..用佢部手提電腦一插LAN線就有900m/s,

佢話佢唔會理我部腦的速度.叫我自己解決.咁就走左

佢俾拿左佢做test條lan線俾我, 我插上去..但始終過唔到500m/s,

請問我可以點樣解決. 有咩會限制左個速度? 謝謝各位

config:  msi b150 hdv + i6500 + 16g ddr4 + 250g ssd + win10專業版

仲要咩資料. 我會儘量提供~

試下開安全模式黎試下

我用緊PXXW 1Gb BB...兩個月前剛轉用時做左個SPEEDTEST 有900m/s以上..

但昨天試上/下載都只有450m/s, 今 ...
bankband 發表於 2017-1-8 20:54

係唔係同一個speedtest 網站﹐同一時段做test?

如果係不同網站﹐好大機會係你所用的網站brandwide 去唔到1000M 囉﹐超出你及ISP 的處理範圍。

關左防火牆,防毒未?
直接插lan cable?CAT5E/CAT6?
條線係咪同師傳同一條,定係自己的?
CAP張圖放上來睇下你的連線..同埋speed test的result...
咁先至幫到你知乜野問題...

剛用SAFE MODE...去SPEEDTEST.NET  有900m....   ofca有450m...

我已轉用cfu條cat5e線.cfu一走同一時段個test都只係450m..

我以前個條lan線一直可以去到900m..都係5e線..

部機裝左個windows defender.已開內置個防火墻.無另外裝防毒.

正常MODE..關晒DEFENDER同防火墻..都係450m....奇怪....
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 5 #bankband

樓主有經router試?

via HKEPC Reader for Android

回覆 6# 日本和牛

今晚個D TEST係經左ROUTER ...因為新買左個NETGEAR R6400...所以在搞緊~

之前個D TEST全部直駁MODEM!

回復 7 #bankband

有冇試過其他瀏覽器去行speedtest?
之前用cat幾嘅線?

回覆 8# 日本和牛

一直用緊CAT5E + chrome...之前做TEST可以去到900m...但呢兩日...得返一半..

剛用左ie...第一次唔知做乜有800m....重測又係450m -.-

已重設chrome再測..都係450m......

回復 9 #bankband

用speedtest.beta試下test多次
或者重新設定過張lan卡