光纖入屋對打online game 有冇好大的幫助?

聖人 發表於 2017-1-10 08:55 AM

光快過銅架
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

理論數據係快左
實際效上唔一定好明顯
事關光銅都係佢
佢要點SET都得
固意將銅個D GATEWAY ROUTE去山卡啦咁遠

再加上睇你用邊間
有一間永遠ROUTE去本地其他ISP個速度都係慢D

距離咁短,光銅都無分別

打機快咗,個mon大咗,mouse順咗,個人高咗,女都溝多咗

via HKEPC Reader for Android

光纖入屋,去最近Gateway 2ms左右。
香港個VDSL,開咗Interleaving,快極都12ms。

唔好講咩線長短,routing呢啲廢話。
純粹係技術問題。

如果係薄餅個種機在大廈, 銅線 CAT5e 入屋, 咁其實係無乜分別 ........

因為佢係光纖到大廈再直接用 Swtich 分出.

如果你講 ADSL / VDSL 既話, 咁第 1 段路已經快左, 一般 A/VDSL 都要 12~16ms+

光纖可做到 1 ~ 3ms 左右.........

光纖入屋,去最近Gateway 2ms左右。
香港個VDSL,開咗Interleaving,快極都12ms。

唔好講咩線長短,routin ...
Brainstomer 發表於 2017-1-10 13:58

之前係其他post 都分享過,住村屋30 Mbps VDSL, 但現在ping 由之前5ms 去到4 ms....速度也快了0.1 Mbps好似...
唔知佢技術上點提升....

之前係其他post 都分享過,住村屋30 Mbps VDSL, 但現在ping 由之前5ms 去到4 ms....速度也快了0.1 Mbps ...
Dundee 發表於 2017-1-10 17:14

可能Huawei/ZTE,甚至個site都有啲差異。
Interleaving 主要係透過將資料分散響闊少少嘅Time domain內減少突然一下半下突發干擾之用,但如果受干擾少(Vectoring尤甚),係可以唔開的。

光纖入屋之嘛又唔係光纖入機, 光纖入屋之後咪係又轉返銅線入電腦 ... 無 so law