[操作疑難] 點check頻寬

是咁的..公司只係用幾十mb的 BB..但懷疑其一中位同事用盡咁濟..搞到拖慢哂上網...想知有無方法可以check係咪同事用哂d 頻寬
thx

是咁的..公司只係用幾十mb的 BB..但懷疑其一中位同事用盡咁濟..搞到拖慢哂上網...想知有無方法可以check係 ...
SteveHon 發表於 2017-1-11 10:23

router set qos﹐好過想其他方法去証明那一位同事.......﹐証明到邊位同事又點? 唔通炒左佢咩﹐警告完咪好一排﹐之後咪又再同你用到盡。

有懷疑便針對他去set﹐反正唔係用唔到﹐只係令他唔會搶晒其他人的資源。

要 Router Support.
換一隻 QoS 的 Router 吧

要 Router Support.
換一隻 QoS 的 Router 吧
stanleymm 發表於 2017-1-11 10:36

我估近年買的router﹐包括家用市場﹐無邊隻無QOS掛

我估近年買的router﹐包括家用市場﹐無邊隻無QOS掛
peter_chan 發表於 2017-1-11 10:39

apple airport extreme

apple airport extreme
tplcm 發表於 2017-1-12 00:04

其實係無提及﹐根本係硬食開QoS﹐全自動管理。定係真係無?

Router 刷咗 TomatoUSB 直情可以睇到邊個IP用咗幾多流量添

其實係無提及﹐根本係硬食開QoS﹐全自動管理。定係真係無?
peter_chan 發表於 2017-1-12 14:04

我覺得無