[操作疑難] Router應唔應該設定每日定時重開 ?

個WiFi用耐左速度就會下降, 但重開個Router就會回復正常速度
我見Router個Settings入面可以設定每日定時重開或者特定日子先重開
請問我應唔應該開左佢 ? 呢個設定對Router壽命有冇影響 ?

Thank you

咁既情況應該換router, 而唔係搞入面D setting
擺明firmware有bug搞到memory leak

平平地換左佢好過啦

個WiFi用耐左速度就會下降, 但重開個Router就會回復正常速度
->個router一係軟件問題,一係硬件問題,未過保就上代理,過保就換過隻

我見Router個Settings入面可以設定每日定時重開或者特定日子先重開
請問我應唔應該開左佢 ?
->呢個唔係解決上面問題的方法,有D人會每日/定期開關router,主要係環保/安全/網絡保安等考慮

呢個設定對Router壽命有冇影響 ?
->原則上冇影響,但冇方法證實,要壞就會壞

平平地換左佢好過啦
boyman 發表於 2017-1-14 18:36

平平地換左佢好過啦
boyman 發表於 2017-1-14 18:36

->個router一係軟件問題,一係硬件問題,未過保 ...
wyhui5124 發表於 2017-1-14 20:17

唔該哂!

我裝咗個, 時間制, 插拖板, 每晚 AM2:00-AM5:00
關閉電源
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我裝咗個, 時間制, 插拖板, 每晚 AM2:00-AM5:00
關閉電源
only 發表於 2017-1-15 12:21
我同你一樣做法,我仲有樣野就係星期一至五9am-5pm set左 router wifi自動關

呢個唔係解決上面問題的方法,有D人會每日/定期開關router,主要係環保/安全/網絡保安等考慮

人要休息, 都比部機休息下
雖然 D Router 預你 7x24 長開
modem, router, switch 唔用可以都慳返少少電
我家大部份電器, 唔用都會關電制
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

時間掣幾好噃