[操作疑難] 入屋光纖條線既粗幼度會否影響頻寬速度?

剛剛申請了數碼通$1000M寬頻,要用明線入屋,但發現入屋條光纖線比起隔離上下左右用HKBN既光織線幼成倍,唔知到粗幼線對速度影響大唔大?光纖是否越粗越好??thx

同速度完全冇關係

入屋果條應該相約, 內有一條玻璃兩條鐵 ...

入屋果條應該相約, 內有一條玻璃兩條鐵 ...
EOS 發表於 2017-1-14 23:04

粗幼真係相差一倍,係得我一伙用咁幼既線,所以先問下,會唔會師傅用好差的光纖線呢?

同速度完全冇關係
buynaka 發表於 2017-1-14 23:03

咁即是粗幼冇分別?我以為同音響光纖越粗越好

粗幼真係相差一倍,係得我一伙用咁幼既線,所以先問下,會唔會師傅用好差的光纖線呢? ...
GTR_34 發表於 2017-1-14 23:11

你唔會係得中間藍色果條卦 ... ?!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實藍色個層都仲係保護層,裡面好幼個條先係光纖,好像頭髮咁幼。。。

如果只計傳輸, 光纖越粗越衰
粗既唯一好處只係保護, 冇咁易整斷

光纖傳送是用全內反射,不是電子傳遞。
不是粗細決定,是看點到點的訊號流失量。
越小越好,你要看的,去看下個師傅剪光纖剪得夠不夠「平」好過啦。
由於家用光纖師傅不會用熔接機處理,都是用無熔接頭,要快就要夠平。

(如果你借到一部,那個是你好朋友…20w一部- w-

如果粗幼都關事既話
搵HxT入屋舖angel hair咪光速都變龜速