[操作疑難] 明明已經成功註冊DDNS就系連唔到

成功註冊左DDNS後,卻顯示拒絕連線,已經reset左個router

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你想連去邊?(port80)

一個想連去router主頁(port唔知),一個想連去NAS主頁 port 5000

系咪要set野

一個想連去router主頁(port唔知),一個想連去NAS主頁 port 5000

系咪要set野
chan011086 發表於 2017-1-15 12:49

要set port forwarding
就咁set ddns只係等出面連到入router
router再去你網內邊件device係要手動

系咪要set野
chan011086 發表於 2017-1-15 12:49

1.自己google下咩叫port forward

2.想街外連router-->外部網路(WAN)->系統設定->從網際網路設定"是"->網際網路設定通訊埠"SET PORT"
    之後竟可以--domain:port 入router

啱啱set左,都系拒絕連線,但系用IP連都拒絕連線

DDNS DOMAIN:8080 or

我都去到,不過你有client 192.168.1.228 LOGIN 緊

其實5樓我講左!

系咪要set野

1. 連去router唔得,因為寬頻port 80封咗,要用其他port no. set port forwarding (e.g. port 8000 (external) to router LAN IP port 80 (internal)

2. 連去NAS唔得,因為冇set port forwarding (port 5000 (external) to NAS LAN IP port 5000)
其實Synology NAS用Quickconnect好D,所有service都唔駛响router set port forwarding

1. 連去router唔得,因為寬頻port 80封咗,要用其他port no. set port forwarding (e.g. port 8000 ( ...
wyhui5124 發表於 2017-1-15 13:19

唔關有無block port 80事,樓主用asus,佢連remote 功能都未開asus def 係port 8080

經WAN 直接入Router 設定頁好危險....
不如係Router set 個L2TP IPsec / Softether VPN 仲好?
用VPN access Router 設定頁...