[操作疑難] RouterOS Netvigator IPv6 設定問題

請問還差什麼? 已在Netvigator開通了ipv6, thanks
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔洗專登起個新interface比DHCPv6喎
指去WAN個interface就得
同埋我route list係冇set

唔洗專登起個新interface比DHCPv6喎
指去WAN個interface就得
同埋我route list係冇set ...
SoCold 發表於 2017-1-15 21:44

師兄你指是不用做PPPoE定 DHCPv6個Server的setting.

我見到你PC已收到IP,睇唔出有甚麼問題。

我見到你PC已收到IP,睇唔出有甚麼問題。
evantkh 發表於 2017-1-18 07:44

沒左個ipv6的DNS, 同netvigator個測試IPv6是不成功的? 請問有沒高手教教小弟是要點設定, thanks

師兄你指是不用做PPPoE定 DHCPv6個Server的setting.
炎冬 發表於 2017-1-15 23:17

不用做pppoe
v4已經係dhcp拎wan ip
v6都一樣
將DHCPv6 Client指返WAN eth即可
即v4同v6共用一個WAN eth

不用做pppoe
v4已經係dhcp拎wan ip
v6都一樣
將DHCPv6 Client指返WAN eth即可
即v4同v6共用一個WAN ...
SoCold 發表於 2017-1-18 19:36

如果IPv4都係DHCP先係,樓主應該係用PPPoE上網才會用PPPoE方法setup。

如果IPv4都係DHCP先係,樓主應該係用PPPoE上網才會用PPPoE方法setup。
evantkh 發表於 2017-1-18 21:42

又係既
不過網上行個v6 site又冇講明係用dhcp定pppoe派v6 IP..

回覆 8# SoCold

Netvigator仲未支援由PPPoE取IPv6 Address Prefix。

1. IPv6 > DHCP Client
用wan interface收ipv6 prefix
2. IPv6 > ND
用lan interface broadcast prefix

P.S.: 一set好,所有local computer會變成public accessible,要整firewall rule保護local computer