住村屋想share 寬頻比鄰居請教各位大大

各位好
我用緊netvigator 30M, router 用asus rtn56u
而家router 放近大門,想係對面屋近大門裝repeater
邊款會穩陣d? 係咪應該用返asus repeater?
同埋rtn56u 要射穿兩度門係咪吃力?
感謝回覆

村屋就咁天台飛條線去對方天台得啦

30m仲要share比鄰居?一係親戚一係囡囡

via HKEPC Reader for Android

30m仲要share比鄰居?一係親戚一係囡囡

yanchoki 發表於 2017-1-20 09:32

10條友一齊一般上網﹐部份人睇下youtube﹐都沒有問題的﹐點都好過6/8M啦。

村屋就咁天台飛條線去對方天台得啦
buynaka 發表於 2017-1-20 00:46

用這個方法﹐最好條線2邊自駁一隻cheap雞switch 隔一隔﹐主要係減低比雷劈中的損失。

另外﹐要注意極限100米的距離﹐超出便不可直接飛線。

已確定不能走明線,我暫時諗法係RTN56u 因為內置天線,可能去到對面repeater 已經唔夠穩定,所以打算換個router, 再係對面屋加repeater, 想請求各位大大推薦,用咩router / repeater 好,只是30Mbps 哦...

如果買新設備,我會推薦用一對ubnt litebeam ac。
唔ac平少少。唔ac都夠你行100Mbps以上。ac版可以接近300Mbps。
比起浪費時間用普通router對接可靠得多,又唔係貴。

已確定不能走明線,我暫時諗法係RTN56u 因為內置天線,可能去到對面repeater 已經唔夠穩定,所以打算換個ro ...
laipokwai 發表於 2017-1-20 10:33

淘寶好似有啲收wifi好勁既裝置,之前有師兄用黎收pkkw電話亭wifi
[/url]
via HKEPC Reader for Android[url=http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2047404]

淘寶好似有啲收wifi好勁既裝置,之前有師兄用黎收pkkw電話亭wifi
yanchoki 發表於 2017-1-20 11:06

呢啲舊貨,又舊又慢,30Mbps都行唔足。點解唔用真ubnt呢?

呢啲舊貨,又舊又慢,30Mbps都行唔足。點解唔用真ubnt呢?
Brainstomer 發表於 2017-1-20 11:23

我唔識喎,你識你教下樓主用邊隻啦