系 gpon 定epon?

想去華強找個回來用,話光纖modem有分兩種....?

PCCW家居用gpon.

點解要自己買??

想去華強找個回來用,話光纖modem有分兩種....?
louischeung 發表於 2017-1-24 17:14

不論 gpon 定 epon 去華強找個回來一定用唔到 因為網絡商會把你 ACC 資料 set 咗入去. 外人係冇這資料

不論 gpon 定 epon 去華強找個回來一定用唔到 因為網絡商會把你 ACC 資料 set 咗入去. 外人係冇這資料 ...
bbbear 發表於 2017-1-24 17:20

PCCW 好似仲在機樓mark死mac address﹐連你自己搬機去朋友屋企都用唔到。

回覆 3# bbbear
甘點解國內自己買又用到?

又係你呀張生?

要睇 ISP settings, 因為要對機 (OLT) 。。。

一般香港 ISP 都唔比客人用自己 ONU。。。

回覆  bbbear
louischeung 發表於 2017-1-24 19:29

如果以N年前ADSL 年代﹐電訊公司根本唔想負責客戶端的設備成本﹐所以ADSL Modem 都係要客自己購買。客可選擇跟電訊公司買﹐亦可去電腦店自己買。

可能﹐不同地方有不同政策啦。

套用番現時﹐都係唔想負責客戶端的設備啦。
但同時會提供設定參數給客戶做設計﹐或者已經由生產商預先設定好參數﹐這是香港唔會提供的。

回覆  bbbear
louischeung 發表於 2017-1-24 19:29

因為國內ISP會同你match LUID等, 香港想用自己modem除非你識自己clone LUID等.

回覆 9# 雯雯
點解國內可以自己match LUID,康港個d呢?