[操作疑難] Windows 10 突然Detect唔到LAN 線, 上唔到網 (已解決)

用左Windows 10 都有半個月
尋晚都用得好地地
今日開機突然上唔到網
Check 哂modem / router 都冇事
換過lan port 唔得, 又用電腦條Lan 線插notebook 都上到
去控制台睇話detect 唔到條Lan 線

唔肯定係windows 定底版問題.
有咩辦法..唔想咁快又重裝windows...
help...

buy intel lan card

應該同win10無關
你裝返lan卡最新driver, 唔用windows內置driver, 再試唔得就係lan線唔夠好, 或打頭打唔好

應該同win10無關
你裝返lan卡最新driver, 唔用windows內置driver, 再試唔得就係lan線唔夠好, 或打頭打唔好 ...
Mtube 發表於 2017-1-25 10:25

lan線係出面買機打果D 黎...
同埋插NOTEBOOK 都用到

唯有返去試下裝過個driver..
都唔明點解會無啦啦突然用唔到
唔知係唔係windows update 搞亂左...

buy intel lan card
fatdog 發表於 2017-1-25 10:23

唔會啦...我屋企用300m 上裝..
on board 夠用..

我都試過,不過 unplug /plug 條線又有番訊號,因為都係幾個月至半年先至有一次,所以我由得佢。

我都試過,不過 unplug /plug 條線又有番訊號,因為都係幾個月至半年先至有一次,所以我由得佢。 ...
HSF 發表於 2017-1-25 11:58

可惜我唔得....唉!

上底板網dl個最新lan driver。剛有fd同樣情況。再裝攪掂。

上底板網dl個最新lan driver。剛有fd同樣情況。再裝攪掂。
原明 發表於 2017-1-25 12:49

試左re-install network card 都係話我冇插Lan 線..
明明睇到個mac address, 即係認到lan card 啦

最後啪左火牛個大制再開就上得返網....
真係好q 奇怪
anyway, 半日有咁多人幫手
唔該哂大家!!!

我都試過一次,重新開機就冇事
之前啲 Windows都好少好少會咁