屋企個router wifi password 同 network name無啦啦轉左 有無兄弟知發生咩事

我個router 是未俾人hack 左
我而家改番可以上到網 , 但是仲有無手尾跟
小弟電腦知識貧乏求教

有無改過login password?
如無,任何人入到你個network 都極易撞入admin page 改設定。

正常,login password 一定要收,disable 街外可 remote config,wifi 必須要密碼保護。
基本上,做齊3樣野應該係安全的。

如果只係跳回router 出廠設定,有機會係router本身問題,包括曾經斷電 或 被人hardware reset 。

最慘係而家 wifi 根本就係一樣吾安全既野 ,
可以用特別方法破解或套左出來.
不過 router admin page 密碼 set 得強d , 就吾怕比人改 .
最好開埋 lan to lan 係不能access .  咁就吾怕比人由wifi hack內網.

有無改過login password?
如無,任何人入到你個network 都極易撞入admin page 改設定。

正常,login pas ...
peter_chan 發表於 2017-1-25 18:47

搭單一問

router 用原裝密碼 admin  admin
但wifi 有鎖  
正常 是否要用 lan 線接通 router 才轉到 wifi 密碼 ??

我都無set admin pw,唔係正常人地要連左你個wifi先入到個router setting果頁既咩?

我一直都無改過login password (最主要驚改左唔記得)
我諗都幾大機會是俾人惡意改左,因為個改左既password唔是default setting, 個region仲改左做美國(我架router是行貨,無理由default美國)
多謝哂咁多位既意見, 我會改左個login password

我一直都無改過login password (最主要驚改左唔記得)
我諗都幾大機會是俾人惡意改左,因為個改左既password ...
pslam3 發表於 2017-1-25 20:33

login password 一定要改,改完之後寫張貼紙貼响個router個底咪得囉

login password 一定要改,改完之後寫張貼紙貼响個router個底咪得囉
wyhui5124 發表於 2017-1-25 20:50

改自己生日﹐手機number 之類﹐咪唔怕唔記得囉。

搭單一問

router 用原裝密碼 admin  admin
但wifi 有鎖  
正常 是否要用 lan 線接通 router 才轉到 wifi ...
士碌架 發表於 2017-1-25 19:04

成功連到wifi﹐都得同LAN一樣﹐可隨時login到router。

我諗都幾大機會是俾人惡意改左,因為個改左既password ...
pslam3 發表於 2017-1-25 20:33

其實SET左個PW,貼張LABEL 晌機面,什至貼晌機底真係咁難咩?

講真,連最基本既保安都唔做,出post 要人地幫你估?你都幾好人!