NETGEAR R7 VPN 官方vs 第3方

Hi,

忍左成年,無WOL, openvpn. 大陸封到我時得時唔得

想問Merlin或是tomato 好?

如果改用這2隻,你們遇到有什麼問題?如上網speed 變慢?

還有以上2款,能不能手機vpn 回家?

謝謝

Hi,

忍左成年,無WOL, openvpn. 大陸封到我時得時唔得

想問Merlin或是tomato 好?

如果改用這2隻,你們 ...
goconnect 發表於 2017-1-30 16:03

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D2

雯雯 發表於 2017-1-30 16:28

這個不用再開一台server 吧?!

上面問題如有人可解答就好了。

謝謝大家

我覺merlin 好

如果改用這2隻,你們遇到有什麼問題?如上網speed 變慢?

還有以上2款,能不能手機vpn 回家?

有無試過vpn 用唔用到?

我用緊R7000 + Merlin
VPN 冇問題... 手機可以OpenVPN or PPTP 返屋企
不過iOS 10依家唔support PPTP
所以我用OpenVPN多

P.S 返大陸OpenVPN 同PPTP 一定唔work

我用緊R7000 + Merlin
VPN 冇問題... 手機可以OpenVPN or PPTP 返屋企
不過iOS 10依家唔support PPTP
所以 ...
anthonyko 發表於 2017-2-1 09:26

下,返大陸一定唔work? 咁你有無解決方法?

我現在用netgear 原生firmwate 就是能連一下,就突然唔work 才想改用其他。

謝all

回覆 7# goconnect

以前用PPTP可以直接打自己屋企個IP去connect...不過依家我冇用PPTP....
OpenVPN  就冇計...

依家返大陸用VPN 都係用SS....

我自己用R6250, 返大陸都係刷MERLIN+SS

之前用開DDWRT, 開OPENVPN 同 SOFTETHER(L2TP/IPSEC)
OPENVPN就完全唔得, L2TP就時得時唔得(所以先轉SS)

不過MERLIN插USB PRINTER整NETWORK PRINTER好似有問題, 有時電腦會認唔到PRINTER