家居network 接駁難題!

Pccw 300mb
駁法1)
Modem>port 1 >>router              
              >port 2 >>nas
              >port 3 >> media player
Router > port1 >>pc1
             >port 2 >>pc2
Media player 可順播nas 片(blu-ray iso 都ok),但nas不能跟pc1,pc2 共用file
駁法2)
Modem>port 1 >>router              

Router > port1 >>pc1
             >port 2 >>pc2
             >port 3 >>nas
             >port 4 >> media player   
呢個駁法全部都可共用,但media player 播nas file 就勁窒(720p mkv都唔得),已試過換lan線 都唔得…
如用駁法1可否set 成全部機都共通…   
或用駁法2是否需要在router設定 什麼?   
Router 係asus ac68
Modem係華為

買多個 SWITCH 就解決啦,我可能都要買,最近加下又一件加下又一件已經唔太夠用

不過我屋企面積問題,如果要加 SWITCH&拖板就要執下位先有空間用

買多個 SWITCH 就解決啦,我可能都要買,最近加下又一件加下又一件已經唔太夠用

不過我屋企面積問題,如果要 ...
chue 發表於 2017-1-31 23:53

問題係個router 度?

問題係個router 度?
tommy913 發表於 2017-1-31 23:55

唔係 ROUTER,係冇 PORT,樓主應該用第二個方法冇錯,如果覺得唔夠 PORT 用第一個方法會幾麻煩,除左好似 NOW ONE 咁個師傅仔同我裝果時插 MODEM PORT 位,佢話咁先有 1G 網速,我信住先,聽日開始新 PLAN 再測試係咪真

唔係 ROUTER,係冇 PORT
chue 發表於 2017-2-1 00:02

我router夠port呀,我得4樣嘢駁,但4樣插晒入去router ,media player 插nas片就會窒咁先奇怪!

我router夠port呀,我得4樣嘢駁,但4樣插晒入去router ,media player 插nas片就會窒咁先奇怪! ...
tommy913 發表於 2017-2-1 00:04

咦?你有道理,可能一定程度解釋 WHY ANDROID ACESTREAM 同 PC 個穩定性差咁遠既原因,但呢樣要等高人解答.等我都 SET 先

720p mkv應該好低bandwidth…
就算router幾唔夠力都唔應該會播720有問題?

樓主check返睇下各port show連緊幾多mb(10m or 10/100又或者100m)
試下pc同nas過file有幾多mb/s
試下將幾個port嘅線互調

簡單d , pc & nas 各自set 粒ip,直連試下

720p mkv應該好低bandwidth…
就算router幾唔夠力都唔應該會播720有問題?

樓主check返睇下各port show連 ...
C-Leung 發表於 2017-2-1 00:17

thx ching
而家主要係nas,media player 一齊插入個modem係無問題,連blu-ray iso 都唔窒,咁樣應該裝置本身無問題啦,對嗎?
但nas,medis player一插到router就勁窒…
講少咗dd,就係駁法2,pc播nas blu-ray file 係無問題,咁我先頭痕!

照用方法1,router 關lan side dhcp,modem pc1 pc2 插晒入lan port當switch用。