改左ROUTER SETTING PAGE 的IP後, 又忘記了!

原本ROUTER SETTING PAGE 的IP 係192.168.0.1
之後改左做IP 做唔記得幾多,  同埋關左DHCP , RESTART ROUTER

有咩方法查翻出來?

唔要RESET ROUTER !

THX~

慢慢撞
65536次

回覆 2# 商務客位

又唔洗咁多次, 頭3段IP應該一樣掛 (應該係), 最多咪253次~~

回覆  商務客位

又唔洗咁多次, 頭3段IP應該一樣掛 (應該係), 最多咪253次~~
HeyMen 發表於 2017-2-1 14:39

佢冇講,我當佢改左後面兩組

有冇用DHCP,有就大約都知你頭頭兩三組再估第4組,咁都係265次

有冇用DHCP,有就大約都知你頭頭兩三組再估第4組,咁都係265次
商務客位 發表於 2017-2-1 14:46

原則上﹐仲上到網的電腦應該人手set了IP資料﹐睇下gateway係什麼IP﹐9成都會中的。

如果網絡係複雜﹐真係用 #6的方法﹐都只係撞幾次便可。

原則上﹐仲上到網的電腦應該人手set了IP資料﹐睇下gateway係什麼IP﹐9成都會中的。

如果網絡係複雜 ...
peter_chan 發表於 2017-2-1 14:54

6樓係咩黎

6樓係咩黎
商務客位 發表於 2017-2-1 15:02

打command去睇下你部電腦去某一個網站﹐究竟條路係點行﹐會逐個點列出來的﹐首個點便會係router IP(除非你自己玩到好複雜﹐駁好多件設備/刻意改過routing啦)。

試吓呢個: Advanced IP Scanner

http://www.advanced-ip-scanner.com/