[操作疑難] Wake On LAN / WAN疑難………

唔知有冇師兄有Set同玩呢樣嘢?

基本上,電腦方面已經set好。
利用Router內置嘅WOL工具,係可以叫醒到部電腦。
但係用手機Apps嘅話,無論係Intranet(WOL)或是Internet(WOW)都係叫唔醒部電腦。

網上睇過一啲關於WOL/WOW Port Forward嘅教學,其實呢個Port(UDP 7 or 9),係要Forward去部機(例如部機係個IP係192.168.1.100)定係要Forward去192.168.1.255嘅Broadcast位呢?

還是隻Router要有特別嘅功能,先可以玩到WOL/WOW?

唔知有冇師兄有呢方面嘅經驗,可以指教指教一下呢?

多數開ssh server 先再入 router wol, 已經好少開router remote management / 直接wan wol

利用Router內置嘅WOL工具,係可以叫醒到部電 ...
mdws2002 發表於 2017-2-2 09:36

DD-WRT講得很詳細,留意下呢段 "Remote Wake On LAN via Port Forwarding"
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/WOL

利用Router內置嘅WOL工具,係可以叫醒到部電 ...
mdws2002 發表於 2017-2-2 09:36

The WOL computer should have a static IP address

DD-WRT講得很詳細,留意下呢段 "Remote Wake On LAN via Port Forwarding"
leave.me.alone 發表於 2017-2-2 10:14

我隻Router都唔見有arp呢樣嘢,即係無得玩?

The WOL computer should have a static IP address
ivanpoon 發表於 2017-2-2 10:19

已經set咗。
不過,就算唔用Static IP,Router內置嘅工具都可以Wake。
係手機嘅Apps唔可以Wake啫。

已經set咗。
不過,就算唔用Static IP,Router內置嘅工具都可以Wake。
係手機嘅Apps唔可以Wake啫。 ...
mdws2002 發表於 2017-2-2 10:40

因為要WOW, 你部router要有ARP Binding同要WOW部機要用Static IP or DHCP reserved IP
將WOL個port, 做port forward去你部PC個IP.

如果沒APR Binding, 當你部PC shutdown了10多分鐘後便會叫唔醒.

多數router都唔可以port forward broadcast IP的 即是 e.g. 192.168.1.255

如果你router ip 係 192.168.1.1 就port forward udp 9  / 2304 / 65535 去 192.168.1.255, 如果係192.168.0.1, 就 192.168.0.255

玩WOW既話
首先要係Router reserve番一粒private ip比要叫醒果部機例如192.168.1.100
再開一個Port做WOW例如開UDP Port 9 比192.168.1.100
其實WOW唔一定要用Port 7 / 9 ...其他port 例如UDP 12345都得

ARP binding係必要...否則熄機後只有頭果5-10分鐘可以叫醒部機
Router冇ARP binding既話仲有一個方法做WOW:
將Router既WAN mac addr改成要叫醒果部機既mac addr (我以前用古代router係咁做的)

如果係Openwrt既話要加番呢句係rc.local即係startup先做到WOW咖
ip neigh add <target machine ip address> lladdr <target machine mac address> nud permanent dev br-lan
唔知你係咪Openwrt不過都順帶一提
其實ddwrt同石像鬼都要加

我用開呢個網做WOW
https://www.depicus.com/wake-on-lan/woli
試過有一排無啦啦唔work轉左另一個網/用android app又得
用法:
打public ip
入番要WOW果部機既mac addr
subnet要用255.255.255.255
port就入番forward左果個
其他野唔洗入...click wake up就ok

上面全部都係個人經驗可以參考下

入bios睇下