有無耐用長開簡單易明設定支援度高既router推薦下?

用緊和記1000mb,用緊隻router 係buffalo n300 n年前貨仔,一直都用8年都黎緊,其實幾好用,只不過都係上世紀產品,lan線出同埋wifi都用唔盡1000mb,桌面電腦一直只能lan線直接連住和記個盒仔.........

想買部設定人性化簡明,一定要中文支援度高,本來想買小米,但係睇過好似唔多支援去盡1000mb寬頻....其實住公屋樓,極其量射到入廁所呵屎睇戲最緊要穩定就夠,唔使要訊號好強,強到射到對面山......

有無一千樓下推薦?謝謝

budget?

繼續用buffalo
佢有ac1900

繼續用buffalo  
佢有ac1900
蠢貓 發表於 2017-2-3 03:44 PM

其實唔係好知依家d router賣成千銀,有d咩玩?我呢部咁耐世紀既,記得以前買都係四五舊水,又有vpn又有ac1900......住既地方得果四百幾呎,又唔使穿牆穿幾幅,我諗除左公司用,香港地大部份人住既地方,使唔使買咁貴既router?

1千樓下, 1000M, 都係Netgear R7000 / Asus AC68u
其實唔使話穿幾幅牆, 就算用勁router, 穿一幅主力牆已經唔見左7成signal

其實唔係好知依家d router賣成千銀,有d咩玩?我呢部咁耐世紀既,記得以前買都係四五舊水,又有vpn ...
xxmartin 發表於 2017-2-3 16:12

以前啲拎sys都係舊零兩舊水,好襟玩。router而家越玩越貴.

其實唔係好知依家d router賣成千銀,有d咩玩?我呢部咁耐世紀既,記得以前買都係四五舊水,又有vpn ...
xxmartin 發表於 2017-2-3 16:12

我都認同你講法,ac1900以上個啲我都覺得太誇張,所以我最盡都係建議ac1900
宜家硬件升級咗,cpu用雙核心,ram都升到128Mb甚至512Mb,硬件升級咗自然軟件都玩得多
我用router個usb port插隻128Gb手指然後開Transmission(BT)睇戲/劇,同埋做手機資料備份
仲有開埋vpn server,比自己隨時連返屋企隻usb攞嘢
係開咗上面嘅功能同時可以繼續維持wifi同lan嘅穩定,我諗router就係貴在呢度

我都認同你講法,ac1900以上個啲我都覺得太誇張,所以我最盡都係建議ac1900
宜家硬件升級咗,cpu用雙核心 ...
蠢貓 發表於 2017-2-3 05:56 PM

其實我諗我就算換新router都係想有你講既玩法,因為我無用nas,可以唔開腦bt係幾好咁

其實我諗我就算換新router都係想有你講既玩法,因為我無用nas,可以唔開腦bt係幾好咁 ...
xxmartin 發表於 2017-2-3 18:11

我就係唔想特登買nas,一來我唔需要好大儲存量,二來要供電
所以用usb係正確選擇

R7000同EA6900都食儘1000M,又唔過$1000,幾百蚊貨仔有AC1900,R7000有得BT, EA6900 有FTP