[操作疑難] 唐樓沒有光纖,是否能請各位提供建議?冷兄有辦法?

聽說唐樓有幾種辦法可以讓營運商鋪設光纖,8M用到我嘔了還是298一個月,消費者委員會投訴過都沒用。好無奈

1.搬
2.4g無限plan
最實際

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - iPad

一個新會員又會識我
唐樓幾多戶?

情況有如李嘉誠咁,人人都識,當然你未必識佢 ^_^!!

冷兄已經係寬頻版表表者之一。。。

一個新會員又會識我
唐樓幾多戶?
冷 發表於 2017-2-4 13:24

聽說唐樓有幾種辦法可以讓營運商鋪設光纖,8M用到我嘔了還是298一個月,消費者委員會投訴過都沒用。好無奈: ...
tanzhihang 發表於 2017-2-4 11:22

收唔收到街外WIFI?

冇光纖就真係比寬頻公司撳住搶, 但又冇計, 除非用4G無限plan...或搬屋

回覆 3#

我的唐樓有267與265號最少30戶,如果加上附近兩棟唐樓保守估計60戶?詳細要做調查。 補充圖片。。

其實真實數字約莫100多戶?這個片區
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 2# tszyan29

街外wifi一般有哪些?我台式電腦,手機只收到一些私戶的wifi

4G無限plan能在電腦上用嗎。。

回覆  tszyan29

街外wifi一般有哪些?我台式電腦,手機只收到一些私戶的wifi

4G無限plan能在電腦上 ...
tanzhihang 發表於 2017-2-4 15:59

csl可以,smt唔知可唔可以share,如果要bt,用d可以插sim card的router,華為好似有一隻,千幾蚊,但電腦用嚟打機的話,就算行lte,個ping time好似都高的,要有用開嘅師兄分享下,如果係純綷睇片上龬,upload下嘢,用4g蛋平d

同埋等寬頻公司拉線,應該都唔會係幾個月內嘅事

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - iPhone

回覆 7# tanzhihang

冷兄 是否有指教?