[操作疑難] 求教,錦繡兩層屋應選那一款router?

本身用緊apple extreme, 一層一個連接;由於剛從500mb upgrade 到1000MB,發現比以前仲慢左,知道是因爲Apple extreme支援不到咁快,現在想轉router,考慮緊R7000或R 8500,有沒有師兄可比點意見?換左R7000後是否一個就可以(福)蓋全屋?(Router放樓上)
主要是一部Imac 行wifi連接,四部ipcam,三部IPAD,6部電話,NOWTV, 電視駁youtube.

謝謝各位意見

本身用緊apple extreme, 一層一個連接;由於剛從500mb upgrade 到1000MB,發現比以前仲慢左,知道是因爲Appl ...
whwong 發表於 2017-2-8 14:24

幫親戚換咗AC68U,擺係電視櫃近廁所門口,佢話樓上兩間房都收到

咁大間屋好心就咪諗住一隻過。用有線加多隻啦。

Linksys EA8500會好D,cover哂成間屋,又有MU-MIMO同media QOS.

airport extreme行到1000mbps + ac wifi的
了解下setting, troubleshoot下邊忽出現問題

Linksys EA8500會好D,cover哂成間屋,又有MU-MIMO同media QOS.
skykit 發表於 2017-2-8 15:22

錦繡兩層喎,你有MU-MIMO即係5GHz啦,但5GHz接 收唔夠強,俾你有MU-MIMO都快唔起。

隻隻router都係23dBm咁上下,邊有可能寫包單一隻就夠?

咁大間屋好心就咪諗住一隻過。用有線加多隻啦。
Brainstomer 發表於 2017-2-8 14:49

加多隻x2 ,一層一隻,
齋放一隻 真係為慳電d咩?!

謝謝各師兄意見,用兩隻沒問題,是否R7000 + Airport extreme還是要兩隻R7000?
用線連唔到,屋是租的,不會大裝修拉線。只求快和穩定算了。

skykit 發表於 2017-2-8 15:22

師兄推薦8500,我見新出左9500,會否更好些?

謝謝各師兄意見,用兩隻沒問題,是否R7000 + Airport extreme還是要兩隻R7000?
用線連唔到,屋是租的,不會 ...
whwong 發表於 2017-2-8 19:57

咁不如買homeplug仲好

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - Android