[操作疑難] 華為 WIFI 蛋, 型號 E5573-856 台灣上唔到網

請教手機達人, 早前係淘寶買咗隻 "華為 WIFI 蛋" 型號: E5573-856

1.) 請問 Pocket 蛋係咪有地區限際必定要買啱對應頻率嘅外遊數據卡至可以係當地上網架呢 ? 試過去台灣 set 唔到 APN.....
2.) 如想任何網絡商嘅外遊數據卡都用到嘅話, 係咪要解鎖隻蛋至得....邊度有舖頭幫人解鎖及會否有無咩後遺症 ?
3.) 帶隻 WiFi 蛋上香港 "華為" 問過, 佢地個職員話隻蛋只可以係中國或香港使用..... 咁要去外國咪又要買過隻 !   
4.) 係鴨記買 "外遊數據卡" 時, 點知張卡係咪可以係隻蛋度 Share WiFi 出黎, 有標明嗎 ? 

真係唔好意思, 小弟對手機網絡嘅嘢完全唔識, 希望咁多位高手賜教~ 謝謝
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你嗰隻可食哂喎

係呀, 師兄
因我咩都唔識有諗住唔差太遠, 咪買隻最貴 (3G/4G) 389.00 蚊果隻囉
上次去 "台灣" 落左地又用唔到隻蛋, 而為一插即用返到香港至知原來要 set APN
而家 "香港華為" 仲同我講只可以係中國大陸或香港至用到, 我好失望呀 !

識買梗係買E5573-320. 日本都用到.

識買梗係買E5573-320. 日本都用到.
寧靜風 發表於 2017-2-10 15:32

唉~ 咁我未玩過 Pocket WiFi 唔識丫嘛....咁有無得搞架 ?
死啦, 我黎緊下個月要去日本工幹, 部 Notebook 點上網呀
真係要隻 WiFi 蛋解鎖至得嗎...... 有無 Data Sim Card 介紹對應到當地頻普就得呢
希望咁多位師兄指教一下啦, 謝謝

係呀, 師兄
因我咩都唔識有諗住唔差太遠, 咪買隻最貴 (3G/4G) 389.00 蚊果隻囉
上次去 "台灣" 落左地又用唔 ...
akira11092 發表於 2017-2-10 15:28

咁你有冇試試登入隻wifi 蛋set APN ? 就算4G唔support都應該行到3G。

回覆 6# coldeye

未試過, 聽到個職員話隻蛋只可用於大陸或香港無晒心機啦
我初頭仲以為買左隻蛋, 日後係 "鴨記" 買 Data Sim Card 就得啦
如果我要往世界各地旅遊或工幹咪要買好多隻對應當地既 WiFi 蛋至得 !
有無咁捉蟲呀..... 頂 ! .

其實你真係最好買E5573-320,但你隻蛋支援BAND1,城市應無問題,只要用個時SET好APN就可以. 反而香港用你隻蛋仲差.
後加(對唔住, 原來你去台灣. 台灣無BAND1, 但BAND3都可以, 但真係唔太得).

Huawei E5573s-856 (For China Unicom):
- TDD Band 40/41
- FDD Band 1/3
- WCDMA Band 1/8

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_LTE_networks_in_Asia

台灣支援 BAND3,7,8... 你隻蛋去台灣都得, 但收唔哂啦.最好真係下面2隻, 淘仔都係賣230-270人仔

Huawei E5573s-320:
- FDD Band 1/3/5/7/8/20 (800/850/900/1800/2100/2600MHz)
- WCDMA Band 850/900/2100MHz

Huawei E5573C-322(No external antenna connector):
- FDD Band 1/3/5/7/8/20 (800/850/900/1800/2100/2600MHz)
- WCDMA Band 850/900/2100MHz

回覆  coldeye

未試過, 聽到個職員話隻蛋只可用於大陸或香港無晒心機啦
我初頭仲以為買左隻蛋, 日後係 " ...
akira11092 發表於 2017-2-10 18:23

首先唔好諗住有一隻蛋可以盲插就上到網,你起碼自己要識點入去隻蛋入面改setting,就算你插電話都唔係張張卡得,好多都係要人手改setting的。