[操作疑難] ASUS RT-AC68U ( route 區域網路 IP)

唔知點解, 一改就連接, 不到, 互聯網

例如改, 192.168.11.1

但能進入 route setting 頁面
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

改完router ip後pc 有無做renew ip動作?

via HKEPC Reader for Android

要set自動派ip, dhcp,如其他機set咗static ip,要改番192.168.11.x, x>1

改完router ip後pc 有無做renew ip動作?

via HKEPC Reader for Android
321 發表於 2017-2-11 22:12

除電腦外, 手提電話都上11唔到網

要set自動派ip, dhcp,如其他機set咗static ip,要改番192.168.11.x, x>1
tolo2036 發表於 2017-2-11 22:52

已經係自動派 IP
沒有(撞)其他裝置 IP

回覆 5# only

LAN -> DHCP
IP Starting Pool and Ending Pool Addresses

Amend it to be 192.168.11.1 and 192.168.11.250

回覆 5# only

不是這個,這個是isp派給router的自動ip,正確是在lan-->dhcp如#6咁set,不過應該派是由192.168.11.2開始

唔知點解, 一改就連接, 不到, 互聯網

例如改, 192.168.11.1

但能進入 route setting 頁面 ...
only 發表於 2017-2-11 18:03

會唔會你前面WAN拿緊192.168.11.xx ??
呢個function我都有用,無你呢個問題喎...

已經係自動派 IP
沒有(撞)其他裝置 IP
only 發表於 2017-2-11 23:36

去lan個頁嘅第二頁,dhcp server 要 enable。

去lan個頁嘅第二頁,dhcp server 要 enable。
hkwtongme 發表於 2017-2-12 10:45

這 [啟用DHCP伺服器] 預設, 已經是, 開啟