[操作疑難] 有冇人用HKBN會每隔兩三日斷一次線?

我自己用緊A2004NS,一直都係長開,但係最近發現每隔幾日就斷一次線,有時仲唔識自己連翻
log:
2017/02/11 07:52:09        WAN is connected by DHCP client: 123.XXX.XXX.XXX
2017/02/11 07:52:08        DHCP client restarted by WAN1 link status.

有冇師兄知點解? thx

我港島東,冇呢個問題,會唔會係你router問題

我係lan線直接入屋,唔知關唔關事?

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

用左HKBN 6, 7年,router都換過幾部,部光纖機都換過兩部,都係不定期斷線,中午晚都試過,以前密個陣一個月幾次,冇通知,打上去搵唔到原因,約師傅隔日上門,都係搵唔到原因,因為通常斷幾個鐘又自動連返,我懷疑佢地有工程/附近overload(因為小弟以前home office,mobile data又貴賴佢唔少野)。近年好d,幾個月一次,都係冇原因,可能附近工程少左/有upgrade過d野掛。有時各位覺得冇事可能只係因為深夜/返工時間斷唔覺。呢幾年用開又平就由得佢而已

回覆 3# lst3245

我幾個朋友都係HKBN lan入屋,佢地話冇斷過

dhcp renew 唔切所以有幾秒斷左
可能係你度隻switch 同時間好多ip 一齊expire 左佢又renew唔切
所以有幾秒真空左
呢d要hkbn搞搞機樓隻switch先有解
去hkbn forum搵板主啦

我幾個前都試過幾次斷線重新開router電源先得,14年至16年換過光纖機火牛同換過光纖機.

dhcp renew 唔切所以有幾秒斷左
可能係你度隻switch 同時間好多ip 一齊expire 左佢又renew唔切
所以有幾秒 ...
留白兄 發表於 13/2/2017 01:40

唔該哂各位,情況就係咁,每次斷幾秒,但最大問題係有時router唔識攞翻ip,要人手搞,換router 有冇用?

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

回覆 8# lst3245
究竟你睇哂我個reply 未

回覆  lst3245
究竟你睇哂我個reply 未
留白兄 發表於 13/2/2017 09:19

可能令你誤會,我意思係正常router應該可以自動連翻,咁呢個情況會唔會係我router問題?