[開箱] ASUS AC58U 簡單開箱 (更新到第53天) 停止更新, 多謝收看.

由PCCW 500MB轉去HKBN 1000MB, 迫我要買個ROUTER, 見好多CHING 都對呢隻負評比較多, HANG機之類問題, 本人咁岩又要用,所以以做白老鼠性質為其他CHING 解釋. 自己都爭紮左好耐, 於是係JUMXX 購入 $576

盒:

配件:

3腳及2腳插頭,自己選擇:

外觀:

由左至右, reset,ON/OFF,電源, 4XLAN,WAN, WPS

前USB 3.0

登入:

網際網路狀態:

訪客網路:

流量管理:

流量監控:

USB 相關應用:

AiCloud 2.0:

SPEEDTEST 測試中最好的:

無錯一開機RAM 已經食左80MB, 但發覺上下載900Mpbs 既時候, RAM 維持不變, CPU 使用率提升,

當插入一隻USB 手指既時候, RAM 即刻用多左2XMB 達到110MB左右. 係呢個時候再測速, RAM 既使用率只有微動.
**最好用USB3.0 手指, 唔係既話要等好耐先可以傳送完.**
在設定WIFI和更改SETTING 既時候並無HANG 過機, 只係等待既時間比較長. 機身溫度不高, 只有少少暖.
本人會係十日後 發表使用後觀. 睇下會唔會斷線, HANG 機既問題出現.

WIFI手機測試: 1+3T 距離4米左右.
舊PCCW 500MB + 跟機既WIFI:

HKBN 1000MB + AC58U @2.4G :

HKBN 1000MB + AC58U @5G:

速度係5G提升左唔少, 但係測試過程中, 浮動都幾大, 穿木門 既話, 最少只有1XXMB下載, 1XXMB 上載

加推: 插USB3.0手指, 寫入2GB FILE 入去, 再行SPEEDTEST. 見到做完野之後, release 返RAM 出來.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

4核..但RAM是128M少咗啲.
多謝CHING分享.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

4核..但RAM是128M少咗啲.
多謝CHING分享.
sillydanny 發表於 16/2/2017 10:50

一開始都介意RAM 夠唔夠既問題, 可能係減低成本, 同唔好同自己既產品有衝突.
留意緊會唔會出現HANG機之類既問題.
我係睇岩佢12V 1.5A,
行左12個鐘, 溫度唔高, 最高溫位置43度 左右.

一開始都介意RAM 夠唔夠既問題, 可能係減低成本, 同唔好同自己既產品有衝突.
留意緊會唔會出現HANG機之類 ...
chan2328 發表於 2017-2-16 11:54

已家天氣凍, 室溫 16-17 度, 遲下夏天  室溫 30度, 到時 不只 43度

由PCCW 500MB轉去HKBN 1000MB, 迫我要買個ROUTER, 見好多CHING 都對呢隻負評比較多, HANG機之類問題, 本人 ...
chan2328 發表於 2017-2-16 01:17 AM

支持CHING開箱

好詳細
throughput好高都唔錯
係ram有128Mb竟然都唔夠比較意外

支持開箱
一直用呢款完全無問題,SO FAR SO GOOD,非常滿意
PS: 我都費時再講多,一陣比人話打手/奸商散貨

VPN throughtput有幾多?r7000快啲定佢快啲?

RAM 只有 128MB 看似好少
但如果自已用量 Full Load 都用唔晒有剩, 樽頸已經不在 RAM
再多閒置 RAM 用不著都只能提供個人快感吧

VPN throughtput有幾多?r7000快啲定佢快啲?
kwongoc_1016 發表於 2017-2-16 15:38

R7000 高級d,同ac68u 同級~