求 中日台 4G pocket wifi

如題, 以中日台為目的地的pocket wifi,
定係分開2/3隻會抵D?
淘寶都可以推薦, 定係手機/平板當pocket wifi會重好?
遲下會買部ipad

功能要求:唔洗齊哂
1. 可直接/加adapet 做到插lan變rouer
2. 邊充邊用(唔夠電時)
3. 可換電

如果要基地臺分享器三國通吃,比較難。

必須說出各國選擇的電信。格主沒有具體指明,只能匯總說明了。

民國:不同電信網路的頻段都不同。
匯合起來,B3,B7,B8,B28,B41

中國:匯合起來:B1,B3,B38,B39,B40,B41

霓虹國:B1,B3,B19,B21

--------
匯合來看,腦海中搜索出幾款,基本(大致)滿足
TP-LINK M7300 V2(B1,B3,B7,B8,B20,B38,B40,B41)
TP-LINK M7310 (B1,B3,B7,B8,B20,B38,B40,B41)
ZyXEL WAH7706 (B1,B3,B7,B8,B20,B28,B38,B40)
GlocalMe G2 (B1,B3,B5,B7,B8,B17,B20,B38,B39,B40,B41)
HUAWEI E5770-320 (B1,B3,B5,B7,B8,B20,B38)
Netgear AC785 (B1,B3,B5,B7,B8,B20,B38)
ZMI MF855 (B1,B3,B7,B38,B39,B40,B41)

我之前買咗隻華為E5771h-937, 當時係TB買時話係全球通 , 當時我係唔會去曬咁多國家試 , 基本香港 , 台灣 , 日本都OK  你可以參考下
http://consumer.huawei.com/cn/mo ... obilewifipro-cn.htm

4G網路:
LTE FDD B1/B2/B3/B4/B5/B19/B8
LTE TDD B38/B39/B40(2300MHz~2395MHz)/B41(2555MHz~2655MHz)
3G網路:
DC-HSPA+/HSPA+/HSPA/UMTS:B1/B2/B4/B5/B6/B8
TD-SCDMA:B34/B39

1. 可直接/加adapet 做到插lan變rouer
冇呢個功能 , 睇下你係咪一定要用到
2. 邊充邊用(唔夠電時)
可以邊充邊用 , 不過外出時都唔洗差電 , 夜晚返到酒店先差 , 有成9600mAH用足成日冇問題有需要仲可以用來差電話
3. 可換電
內置9600mAH , 冇得換電

加adapet 做到插lan變rouer

大部分都無依個功能!但多數都可以插條USB線落電腦就上到網!

我之前買咗隻華為E5771h-937, 當時係TB買時話係全球通 , 當時我係唔會去曬咁多國家試 , 基本香港 , 台灣 ,  ...
mark2010 發表於 2017-2-18 03:50

Ching
你呢隻好似仲好過5770咁喎

5770唯一好就係有lan port

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

Ching
你呢隻好似仲好過5770咁喎

5770唯一好就係有lan port

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iP ...
ecorange 發表於 2017-2-18 15:36

當時買佢就係鍾意佢電夠大可以用足成日同支持頻譜絕大部份地區夠用

當時買佢就係鍾意佢電夠大可以用足成日同支持頻譜絕大部份地區夠用
mark2010 發表於 2017-2-18 19:12

9600mah

我見淘寶評論話只能用一日,用唔到兩日。
你經驗如何?

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

我又冇試過連續用兩日 , 返到去夜晚就會差電(都有20-30%電剩)

我又冇試過連續用兩日 , 返到去夜晚就會差電(都有20-30%電剩)
mark2010 發表於 2017-2-18 22:56

以前用瀏覽器入setting page唔可以set apn
而家用huawei App是否可以set apn?

以前用瀏覽器入setting page唔可以set apn
而家用huawei App是否可以set apn?

via HKEPC Ionic Re ...
ecorange 發表於 2017-2-19 01:04

可以係App裡面set apn