[操作疑難] 光纖laser 問題?

小弟家中大執位﹐拆了部光纖機出來(已打包入箱)﹐之後家人執了條入屋光纖線﹐修番靘條線的擺位。

點知﹐家人話一時唔記得﹐好似屈得勁左D﹐怕整斷左

想問下﹐這條光纖正常情況下﹐入面的laser是否 "可見光" ?

打開盒仔個蓋﹐放隻手指在個laser出口﹐是否會見到LASER 光點?

唔好叫我插番部光纖機試﹐未來1-2個星期都無機會。
如果有方法証實斷左﹐我便去cut台 並且即時申請新台。

插返部機試下喇

插返部機試下喇
whitechunk 發表於 2017-2-18 09:59

打左包入左箱﹐個箱去左迷你倉呀

想問下﹐這條光纖正常情況下﹐入面的laser是否 "可見光" ?
peter_chan 發表於 2017-2-18 09:48

唔係,可見光波長係約380-750nm,單模光纖波長係1310/1550nm。

唔係,可見光波長係約380-750nm,單模光纖波長係1310/1550nm。
ckshum 發表於 2017-2-18 10:20

即係﹐我唔插番部機都無辦法得知?   (唔好同我講用專業的儀器)

唔係可見光,但光強度可射穿視網膜,造成永久損害,所以千萬唔好直視!
你唔用測試儀米插返部機睇下有無signal囉,軟線周街都有現成賣

唔係可見光,但光強度可射穿視網膜,造成永久損害,所以千萬唔好直視!
你唔用測試儀米插返部機睇下有無sig ...
minibanana 發表於 2017-2-18 10:56

都話部光纖機打包入左箱。

如果而家可以肯定斷左光纖﹐便早少少申請新ISP上門安裝﹐唔駛等屋企大執位完成後才開箱取出部光纖機才做野。
(重點係現時屋企所有家私已經被移走﹐方便新ISP 拉線﹐可以整得好好睇睇﹐唔駛fing櫃頂過線。

都話部光纖機打包入左箱。

如果而家可以肯定斷左光纖﹐便早少少申請新ISP上門安裝﹐唔駛等 ...
peter_chan 發表於 2017-2-18 11:02

你咁擔心,直接話搬屋唔見左,叫佢比過條你啦
條軟線好平,大把貨,最貴係換過粒頭

你咁擔心,直接話搬屋唔見左,叫佢比過條你啦
條軟線好平,大把貨,最貴係換過粒頭 ...
minibanana 發表於 2017-2-18 11:16

係入屋去盒仔的一條﹐唔係盒仔去光纖機的一條。

係入屋去盒仔的一條﹐唔係盒仔去光纖機的一條。
peter_chan 發表於 2017-2-18 11:19

咁你自己決定,入屋條要整一定收安裝費
最多話你聽,我經驗120度摺都仲用得,180度對摺就斷硬