光纖入屋問題

現用HKBN 100M,就完約想打算轉去PCCW的光纖入屋

屋企幾年前裝修,全部明線轉晒暗喉拉線(電線、上網線CAT5)
走廊接駁位用CAT5線拉到入房(暗喉入牆)

PCCW師父黎到一睇我屋企用暗喉拉線,就話裝唔到光纖

其實依家啲人裝光纖都用明線?
還是在裝修時已預先拉好光纖線備用?

pkkw既師父驚你暗喉係塞既,試都唔試,費時煩
因為佢地一張單2個鐘,一陣拉唔到,阻住佢地接單

pkkw既師父驚你暗喉係塞既,試都唔試,費時煩
因為佢地一張單2個鐘,一陣拉唔到,阻住佢地接單 ...
XABI 發表於 2017-2-18 17:50

個師父真係一聽到我係用暗喉,已經話裝唔到,之後就走左
   前後唔夠兩分鐘

走廊接駁位用CAT5線拉到入房(暗喉入牆)

走廊入屋後第一個出黎既位比你改過?
基本上呢D安裝師傅跟區做, 如果見你單位同幢大廈本身配置唔同就好大機會唔搞
一黎哂時間, 二黎哂時間得黎仲要唔知做唔做到

如果你講明去到default電話線出牆個位, 之後自己搞惦就可以會理你

走廊接駁位用CAT5線拉到入房(暗喉入牆
唔方好人 發表於 2017-2-18 17:44

你打開制面,跟到(喉路)出走廊
可以同佢講,用條(舊lan線)當引線
拉入房

我之前,轉台
公用走廊條喉都滿晒線(好多舊線都無抽走)
我已經見,走廊,飛,明線
經天線,過路箱,入屋

我跟返 N 年前,入屋條lan線
比佢做引線,先穿到入屋

我屋苑十座得暗喉,吾通佢全部都吾做咩,打上台嘈自然解決

我屋苑十座得暗喉,吾通佢全部都吾做咩,打上台嘈自然解決
leewe 發表於 2017-2-19 00:41

佢地通常, 穿到入屋原有 (電話位)
唔會幫你跟喉再穿, 除非你, 穿定 (引線) 比佢

暗喉會穿,但假如條喉係唔知點行的暗喉(非原裝屋苑暗喉),又多order的話,真係會即走,但搵番個sales話要試穿的話,都會再安排試穿o既。

最好係清楚條喉點走,唔係個師cfu都比較花時間去試。

暗喉會穿,但假如條喉係唔知點行的暗喉(非原裝屋苑暗喉),又多order的話,真係會即走,但搵番個sales話要試穿的 ...
wyhui5124 發表於 2017-2-19 17:38

但係又有幾多人知自己條線點走呀...