[操作疑難] Netgear R9000 + EX7000 vs Orbi

Orbi 號稱 mesh wifi network
話說可以1 個ssid 打通好大area
另外client 方面有lan port provide 比 devices

街價 $3500 左右

r9000 高達$4000 (ex7000 已有)
缺點係ex7000 最好唔好用同一個ssid 否則會有channel 重疊問題
如client抓放能力不高 (甚至無相關設定)
於室內移動會有可能捉住老遠既wifi signal 唔放
(orbi 唔知有無同樣問題)

如果一間 600 呎既屋
比一幅好厚既主力牆間左1/4 間導致主人房 同細房都收得好差 (已用 R8000,最弱時ipad iphone 只得 1 格)

各位會suggest orbi 定係r9000 + ex7000?

thx in advance.
(r8000+EX7000 估計可賣出 不低於$1800 / 不高於 $2000)
所以有$2000 打底,因此價錢不是十分大問題。

點解唔考慮用 Powerline (例如 Netgear PL1200,都只係$600-700),又或者 Powerline+Wifi (例如 Netgear PLW1000,$700-800)

點解唔考慮用 Powerline (例如 Netgear PL1200,都只係$600-700),又或者 Powerline+Wifi (例如 Netgear PL ...
fongg 發表於 2017-2-20 11:32

因為orbi 號稱可打通全屋,用一個ssid
唔洗set channel 完全傻瓜機。

我用powerline 仲要set房既wifi,廳既本身router wifi
屋企又唔係話真係大,無理由入房轉ssid,出房又轉。

你睇中ORBI, 除左功能, 我估個樣都係你考慮因素.

其實我都唔係好明,嚴格黎講Orbi只係多左個獨立band,點解就會穿牆好D呢?係咪因為power大左好多呢?如果係,咁間屋咪好大輻射?

回覆 5# fongg

http://www.hkepc.com/12786/

HKEPC 有文講ORBI. 可以去望下.

你睇中ORBI, 除左功能, 我估個樣都係你考慮因素.
kenichi 發表於 2017-2-20 14:28

唔理樣喇如果講樣就一早唔玩R8000
話說 r9000 仲型。

因為用 5ghz 入房就奇弱,而用2.4ghz 在床上篤篤真係好慢。

所以真係要再提升下...

*其實R8000 已經再好過之前好多,之前係2.4ghz 都收得差

https://zh-hk.facebook.com/netgearhk/
orbi有試玩,玩克先deal

我覺得orbi應該會好D

回覆 8# XABI

好想睇下個效果,不過屋企未執!