[操作疑難] EasyN P2P IPCAM 設定研究

費事騎劫個主題iEye 看家寶 IP Cam, 開個新thread大家來討論下

琴晚研究左一下, 又發現左啲嘢

• 係同subnet嘅情況下就算我block部cam嘅internet connection, easyn個android app都連到部cam
  • 用手機連VPN後, 個app連唔到, 但用browser可以連到ipcam個admin page兼睇到
  • 我依家TUN VPN用緊10.8.0.0個subnet, 而部cam用緊192.168.2.0個subnet, 應該係唔同subnet所以easyn個app搵唔到部cam

問題: 點樣令easyn個app可以search到部cam? 關唔關iptable routing事呢?

有冇高手指點下?

另外, 根據http://wiki.instar.com/index.php/HD_Kamera_CGIs_Network_P2P, 我用http://camip:81/web/cgi-bin/hi3510/param.cgi?cmd=getp2pattr 撈到4個hardcode server address var p2p_server1="50.19.254.134"; var p2p_server2="122.248.234.207"; var p2p_server3="m3.iotcplatform.com"; var p2p_server4="m4.iotcplatform.com";
其中server4連去BJ, 其他三個都係AWS cloudservice
不過之前我試log cam outgoing connection時, 係有見到佢連去四川server, 唔知係咪仲有其他秘密

關於第一點: 行Andriod..app部機係未經wifi上network 同部IPCAM 相同subnet?

回覆 2# rhino

yes
EasyN個app唔知點做lan discovery
行OpenVPN用TUN返去個subnet又唔同
android又唔support用TAP
依家kick左係度, 唔知要點解決而令到VPN去部router可以同IPCAM係同一個subnet

每一部都有自己UID同QRCODE系機底,系APP打UID或SCAN QRCODE就可以,唔使做lan discovery

每一部都有自己UID同QRCODE系機底,系APP打UID或SCAN QRCODE就可以,唔使做lan discovery ...
s886168 發表於 22/2/2017 22:28

呢樣知道
依家係要係block左部cam, 等佢連唔到出去唔知乜server
咁情況下scan QRCODE都冇用㗎

用APP 就算BLOCK PORT FORWARD都可以出到街,我自己要系自己個ROS SET FILTER RULES 先BLOCK 到

呢樣知道
依家係要係block左部cam, 等佢連唔到出去唔知乜server
咁情況下scan QRCODE都冇用㗎 ...
ttim 發表於 2017-2-22 22:46

要 block 嘅係:out-going request

pfsense > Firewall > Rules > LAN

用 reject 都可以,不過好似冇 log 睇,block 先有
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  rhino

yes
EasyN個app唔知點做lan discovery
行OpenVPN用TUN返去個subnet又唔同
android又唔suppor ...
ttim 發表於 2017-2-22 22:13

有可能係個app send broadcast 去某一個tcp/udp port 來辨認支cam. 可能要用wireshark 睇packet 嚟確定。

每一部都有自己UID同QRCODE系機底,系APP打UID或SCAN QRCODE就可以,唔使做lan discovery ...
s886168 發表於 2017-2-22 22:28

見有隻叫WANxVIEW cam 嘅安裝簡介貼咗腦場啲舖頭。
首先下載同安裝佢隻ap落你手機, 然後輸入你個wifi ssid 同password去app度
跟著app就會發出聲頻比支cam , 咁樣支cam 聽到啲聲就可以設定,wifi同上你個網。 咁様嘅設計都係第一次見,好有創意。 不過個app 有冇好心到幫你備份啲wifi ssid 同password 上server 就唔知喇!

有可能係個app send broadcast 去某一個tcp/udp port 來辨認支cam. 可能要用wireshark 睇packet 嚟確定。 ...
rhino 發表於 2017-2-23 00:12

broadcast messages port 10001

easyn 覆左我,話 vpn 入去 local 咁樣搵,係搵唔到的
重一句:“除非您自己建SERVER自己开发”