[操作疑難] 近排有冇師兄 i-cable 有線上網極不穩定?

近排有冇師兄 i-cable 有線上網極不穩定?
東九龍區
用緊200mbps plan
一時去到19x mbps D/L ,一時得個位數 mpbs D/L
打左去hotline,佢地話我條線路正常

東九龍區
一時去到19x mbps D/L ,一時得個位數  ...
Shindoi 發表於 2017-2-23 20:40

我exactly同你一樣。 日間正常。一到夜晚就想死。200M icable 打上去ts又話正常

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

東九龍區
一時去到19x mbps D/L ,一時得個位數  ...
Shindoi 發表於 2017-2-23 20:40

來check左兩次。 現場日間梗係正常啦。又話見吾到無得整。影相比佢又吾信   

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

來check左兩次。 現場日間梗係正常啦。又話見吾到無得整。影相比佢又吾信   

via HK ...
eminemchak 發表於 2017-2-23 20:53

師兄,
咁個師傅最後點搞?
我剛剛番到屋企,又係得個位數 D/L
跟住諗住換條lan線試下,都係咁
我上兩星期打去問又話正常

回覆 4# Shindoi

200M共享??? 可能夜晚你棟樓多人用 跌速

回覆  Shindoi

200M共享??? 可能夜晚你棟樓多人用 跌速
日本和牛 發表於 2017-2-23 22:04

200mb共享
但之前一路都冇事
係上兩星期左右 好多時得番10mb以下

共享喎 有咩問題 您申請時唔知道嗎 1多人用就係咁 實屬正常

共享喎  有咩問題  您申請時唔知道嗎  1多人用就係咁  實屬正常  ...
whitechunk 發表於 2017-2-23 22:22

未出事前,一直有 180 以上
一出事,得10左右,我估係佢線路出左問題

回覆 8# Shindoi

未必似線路問題 似係共享問題 你棟樓最近可能多左人用
    共享預左冇速度保證

未出事前,一直有 180 以上
一出事,得10左右,我估係佢線路出左問題
Shindoi 發表於 2017-2-23 22:40

佢夜晚個latency 超過200ms , 咁有時成晚上十點幾先發生, CALL 師傅都來吾切啦, 來到見吾到又話正常
不過有樣嘢好怪, 我一打上去TS度投訴, 佢條線又會突然快番好多, 我試過三次都系咁