求救....HKBN OR ROUTER 奇怪問題不能上網

昨晚開始ROUTER不能上網
拔線直插電腦又上到
但係條線直插PS 4 又上唔到
諗住壞ROUTER今日出去買左新ROUTER返黎又係上唔到
直插電腦又無事
條線已重新打過兩個CAT 5 頭
亦已經用TESTER 試過無問題
打去CS 因為電腦上到網
堅持係我ROUTER 問題
有冇師兄都遇過呢個問題?
跪求方法    謝謝

用緊HKBN 1000M
ROUTER係NETGEAR  R7000

Router WAN port攞有冇攞到IP ?
如果冇,用跟router啲LAN缐插落WAN port同光纖modem,攪到WAN port 有IP先,記得係router set WAN port 用DHCP攞IP

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - Android

1.router 囉唔囉到ip先?
2.ping 8.8.8.8 and google.com
3.電腦直插上到,有無放番粒ip 出黎

Router WAN port攞有冇攞到IP ?
如果冇,用跟router啲LAN缐插落WAN port同光纖modem,攪到WAN port 有IP先 ...
uKernel 發表於 2017-2-25 03:50

router 拎唔到IP
已換線試過一樣唔得
無MODEM 機房線直去電話制面再去電腦

1.router 囉唔囉到ip先?
2.ping 8.8.8.8 and google.com
3.電腦直插上到,有無放番粒ip 出黎 ...
NeTZoO 發表於 2017-2-25 13:09

router 拎唔到IP
DNS8888試過都係無反應
電腦直插上到,有無放番粒ip 出黎 (呢個未試過,一陣試下)

用TESTER 試出街個度發覺橙芯無訊號
唔知關唔關事
而家約左HKBN 聽日黎睇睇
屋企既網路線都試過晒無問題
我係諗唔明點解直插電腦拎到IP
R7000 PS4 R8000 都拎唔到

直插電腦, cmd, ipconfig /release
再插Wan入router

via HKEPC Reader for Android

直插電腦, cmd, ipconfig /release
再插Wan入router

via HKEPC Reader for Android
321 發表於 2017-2-25 21:05

試左都係唔得

I have the same problem with asus router
But change to tplink cheat router, everything ok for more than 2 days!!

I have the same problem with asus router
But change to tplink cheat router, everything ok for more t ...
toystory2000 發表於 2017-2-25 21:36

我直插PS4都唔得
我以為壞ROUTER 諗住順便升級買左部R8000