想用 router (中繼模式) 取代 switch

想用 router (中繼模式) 取代 switch

可唔可行 ??

現在 3 部電腦, 可共用 (內聯網) 分享檔案
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

一個 100mb switch 只係$100
1000mb $180

一個 100mb switch 只係$100
1000mb $180
fatdog 發表於 2017-2-25 19:37

現在是用 1G switch

我想加個 (中繼器) 增強 wifi 訊號

我就係咁行

不過你要預左網速同穩定性會差左

我就係咁行

不過你要預左網速同穩定性會差左
kofz 發表於 2017-2-25 19:42

可唔可以用 cat6 線, 連接 router, 再將 router 設定 (中繼模式) repeater
當 switch 插, 電腦

可唔可以用 cat6 線, 連接 router, 再將 router 設定 (中繼模式) repeater
當 switch 插, 電腦 ...
only 發表於 2017-2-25 19:56

原來你想行有線

梗冇問題

現在是用 1G switch

我想加個 (中繼器) 增強 wifi 訊號
only 發表於 2017-2-25 19:39

you need AP or router at AO mode
disable DHCP

you need AP or router at AO mode
disable DHCP
fatdog 發表於 2017-2-25 23:38

用 AP mode 會有另一組 SSID
我用 asus router 無(AO)mode

用 AP mode 會有另一組 SSID
我用 asus router 無(AO)mode
only 發表於 2017-2-26 12:21

我估佢指AP Mode
如果唔想兩組SSID, 直接disable router wi-fi, disable dhcp, 改埋IP就得

回覆 9# KinChungE

應該係同我一樣, 兩部ROUTER, 行AP MODE

AP MODE 係有條LAN 線入房

中繼模式係放大無線信號, 穩定性同速度差D
如樓主想用'中繼模式'
設置1:到[系統管理]>>[運作模式]選擇[中繼模式],按[儲存]