[操作疑難] TP-LINK IP CAM 信吾信得過 ?

見 EPC首頁介紹隻 TP-LINK NC450 個外形吾錯 不過賣6XX蚊 ,
而大陸TP-LINK 有隻 TL-IPC30 賣  RMB 270 吾知兩隻其實係咪都係一鬼樣 ?

APPS , PC EXE , WEB 係咪都相同 ?
好似冇咩介紹看睇吾到.

1)冇野信得過:block ip cam + security 自己攪 + use 3rd party app
2) 1M only, 出面好多 2M
3) 買大陸版叫佢俾三腳插你
4)諗諗實際需要,買 16:9 定 4:3

1)冇野信得過:block ip cam + security 自己攪 + use 3rd party app
2) 1M only, 出面好多 2M
3) 買大陸 ...
fatdog 發表於 2017-3-3 23:31

其實好多其他廠 / 大陸廠 出的外型都好樣衰 , 呢隻就見佢好似 WEB 介面可以係 網內打IP 睇.
之前聽講好多大陸牌 / 台灣牌 無啦啦汁粒就睇吾到 , 或者BW 但到睇 CAM 會 LAGLAG下.
CHING 有冇好型號介紹?

冇APPS 都吾緊要 , 有WEB 介面自己 PORT FORWARD / VPN 反而仲安全

其實好多其他廠 / 大陸廠 出的外型都好樣衰 , 呢隻就見佢好似 WEB 介面可以係 網內打IP 睇.
之前聽 ...
freefdhk 發表於 2017-3-3 23:37

大部份都可以入 web interface

如果 TP-LINK “無啦啦汁粒” 你用佢個 app 一樣睇唔到

上 TB 自己揀,大把
我諗比較重要係:了解自己需要 16:9 定 4:3

大部份都可以入 web interface

如果 TP-LINK “無啦啦汁粒” 你用佢個 app 一樣睇唔到

上 TB 自己揀, ...
fatdog 發表於 2017-3-3 23:42

TAOBAO買過幾個都冇WEB INTERFACE .
迫人用 APPS 連佢隻CLOUD .
不過如果單1枝CAM應該16:9 好過4:3
4:3 行  4格 就幾好既.

TAOBAO買過幾個都冇WEB INTERFACE .
迫人用 APPS 連佢隻CLOUD .
不過如果單1枝CAM應該16:9 好過4:3 ...
freefdhk 發表於 2017-3-4 00:10

例如邊隻牌子冇?
提醒下大家咪中伏都好

用 16:9 定 4:3 係睇實際需要
16:9 係唔夠長:即係一係影到近,一係影到遠
如果裝係高位,問題會特別明顯

4:3 就夠長,唔夠 16:9 闊 (但兩者都係 fish eye len)

呢3隻都冇. 要用APPS.

我買來睇屋內狗狗情況.  應該 長好定闊好?
freefdhk 發表於 2017-3-4 00:21

你點知佢冇 web interface?尤其是第2隻同第3隻

唔知你裝係邊同幾高,答唔到
你自己影張相就知
例:長廳,景深,4:3 應該好d
例:橫廳,景淺,16:9 應該好d

你點知佢冇 web interface?尤其是第2隻同第3隻

唔知你裝係邊同幾高,答唔到
你自己影張相就知
例:長廳 ...
fatdog 發表於 2017-3-4 00:36

呢3隻我都買左咪知....
第一隻個APPS 好廢畫質好差. 全景吾似全景
第二隻就個APPS 好小小. 但畫質嘛嘛吾多清. 個APPS都係幾難連
第三隻好耐之前買. 畫質OK 好靚, 但個APPS 好難連線. 會LAG.

所以對大陸既開始失望

呢3隻我都買左咪知....
freefdhk 發表於 2017-3-4 00:48

你#5 講左啦

i mean how did you know that?