[操作疑難] 小米路由器3很垃圾,千祈唔好中伏

我用HKBN100MB,router用了2個月,小米路由器3 的5G SSID會經常無故消失,重啟後就會短暫正常返一陣。5G穿牆性能差,隔了一牆就算連到5G都會只有不到1MB的龜速。2.4G亦偶爾會有斷線重連情況。現在把心一橫換了asus rtac58u感覺良好,問題全部解決。

問題是:我應唔應該攞去小米維修點維修一下個路由再二手平賣返出去?
小米會不會同我1換1換新機?
這是小米路由的普遍性情況還是我這個路由的問題?

我諗這是我第一次同最後一次用小米的產品

更新 firmware 及 回原厂设定,可能好D!

2個10/100M(乙太網路)LAN埠(Auto MDI/MDIX)

1個10/100M(乙太網路)WAN埠(Auto MDI/MDIX)

行AC都冇用

唔使維修,唔係你呢部問題,係呢款型號問題,我刷埋padavan個5GHz都係咁廢,部機5GHz根本唔可以用黎穿牆

唔使維修,唔係你呢部問題,係呢款型號問題,我刷埋padavan個5GHz都係咁廢,部機5GHz根本唔可以用黎穿牆 :d ...
bw706 發表於 2017-3-4 14:13

哇......
咁真系無藥可救

回覆 4# bw706

仲有係個5G wifi 會無端白事意外消失不見

廢係正常,佢哋淨係吹噓spec,所以好多人中招。

我用爛米mini個款好正常,用左兩年未打柴,但只用黎做ap,後面接住隻router頂到1G寬頻

但我同你個款,睇spec都係用MT7620A,點會咁大差別?

呢隻野$1xx, 買得佢都係粗用,唔會有咩期望
呢隻野我用過黎做ap無乜問題
不過最近發覺同samsung某d機種會出事,試過note4/edge7內聯網神神地,蘋果/小米試過正常,唔知係firmware定硬件唔夾
都係轉返broadcom穩陣

愛黨人士先買