極速8M

之前收到風話有得上 老電100M, 要俾租router,安裝費都決定去。點知打去又話未有線 ,即時灰哂…但係早續約就有減月費,由298減到168...叫做好過冇…。琴晚又慢到頂唔順,上speedtest 測測得 3.x M... 真係想跳樓

我都收到,早排出帖仲有部分網友話流料,老電記內部都無呢樣offer。不過寧願捱多大半年走人

via HKEPC Reader for Android

其實如果反應夠快,又唔係經常down大file,有幾M一般用都唔算好大問題,我地大陸公司用10M光纖俾幾十人用都無乜問題,但10M普通線就幾個人用都慢得好緊要,最主要係ping time反應時間慢,依家啲網頁又越搞越複雜,再加上有多幾個人用就會lag到嘔,用4G上網好過。
講真,以今時今日嘅網頁嚟講,重用普通 ADSL線提供服務就真係唔應該,等如用2G提供流動電話服務一樣,用係用到,但質素同體驗真係好差。

其實如果反應夠快,又唔係經常down大file,有幾M一般用都唔算好大問題,我地大陸公司用10M光纖俾幾十人用都 ...
hkwtongme 發表於 2017-3-6 12:12

唐,村焗住上,無計

唐,村焗住上,無計  

小小Pat 發表於 2017-3-6 15:09

無第間provider?

其實如果反應夠快,又唔係經常down大file,有幾M一般用都唔算好大問題,我地大陸公司用10M光纖俾幾十人用都 ...
hkwtongme 發表於 2017-3-6 12:12

如果係upload同速﹐幾M 真係唔算大問題。

但老電的ADSL上網﹐upload 只係640k﹐根本多少少上網動作﹐upload便扯爆﹐download幾快都無用。
你的上網request都出唔到街。
download完回傳唔到訊息出去﹐結果對方server唔會繼續放data出來﹐令到拖慢download。

最頂引係個sales 都話,如果你用埋now, 會delay.. 真係好你似講緊56k 禁...

只可以講,如果你用pkkw8M,你不如考慮試試用4G代替固網,
係如果你試過用4G都慢,收得差過8M,有嘢接受唔到!
你先應該無奈哋考慮用返pkkw8M!根住上嚟x!

如果你無試過用4G代替固網,
而你又繼續用pkkw8M,但又淨係識上嚟嗌死,
只可以贈你一句「抵x死」!(講笑遮)

介紹你睇睇以下條片
https://www.youtube.com/watch?v=YBxrMR0nXbA
其實佢唔係講得好好,有好多嘢你喺到問仲好!

最頂引係個sales 都話,如果你用埋now, 會delay.. 真係好你似講緊56k 禁...
peterking189 發表於 2017-3-6 17:27

又真係事實。

最初有now tv時﹐只有6M plan﹐但官方講now tv會佔用約4.5M ﹐仲要在modem內做qos﹐只要開機便即扣起4.5M給now tv﹐你上網永世唔會過1.5M。

於是﹐有唔少人投訴上網慢。

但當年未有其他更快的上網方法﹐所以便推出8M Plan﹐叫做舒緩一下問題。
其後取消modem 的qos﹐唔再即扣4.5M。

雖然﹐實際上用唔到4.5M﹐都有成3M你用。但係都受upload所限﹐你上網的request都出唔到街﹐自然上網睇網頁都會窒下窒下。

以前﹐youtube 只係 360/480﹐而家去到720入門。普通的網頁又變的花巧﹐甚至插入影片﹐全部都提升晒網速的要求﹐你自己去想剩餘的3M 夠唔夠滿足今天的需求﹐上網會唔會lag 下lag下囉。

回覆 9# peter_chan

我都岩岩升左上100M。
因為我住近村尾,好好彩到我屋企都仲有100M,隔離屋已經係得返30M 可以用。
要比$680 安裝費,但又會比返$680 超市coupon你。

之前得8M,有用NOW TV 同EYE多媒體,都係分3條獨立線拉入屋。