[操作疑難] 大陸科學上網一問

各位師兄好

我最近上網搵左好多資料先決定係呢到問問各位高手. 我屋企人長時間係大陸, 佢地需要睇TVB但可惜天線收唔到, 所以想行用SS翻牆用MYTV SUPER BOX插ROUTER解決 (以最方便佢地為大原則).

香港我用ASUS AC68U, 諗住刷Merlin-xiaobao-380.63_X7.2做SS Server, 另外大陸就買個小米路由3 刷padavan固件做SS Client (http://bbs.a9vg.com/thread-5184300-1-1.html). 我對呢一方便係零經驗,  所以想問各位呢個方法可唔可行先去試...

另外如果可行, 有D咩要注意呢?

我大陸用中信, 香港用HKBN

謝謝大家...

首先MYTV SUPER BOX下載最少有8M(仲要較低畫質),但實際用要長期行到超過15M先稳定無Lag.
你兩邊上下載做唔做到依個速度先?

首先MYTV SUPER BOX下載最少有8M(仲要較低畫質),但實際用要長期行到超過15M先稳定無Lag.
你兩邊上下載做唔 ...
denc 發表於 2017-3-6 13:11

電信連HKBN勁慢, 唔使諗!

連hkbn 咁用邊間會快d

你個計劃係可以嘅,但AC68刷merlin 7.2個ddns唔work,你刷7.1或者7.4嗰個啦,速度就應該係可以嘅,但唔同時段有可能速度會有分別,一般私人或公司網絡應該無問題,我好少用嚟睇mytv,但記得用過無問題,日常睇YouTube多,私家網絡無問題,酒店網絡就繁忙時間只夠睇240或者360, 非繁忙時段就1080甚至4K都得。
不過提醒一句,依家大陸有啲地區使用VPN係非法,捉到要罰錢,對港澳台戶籍同外國戶籍就會鬆好多。

連hkbn 咁用邊間會快d
man324 發表於 2017-3-6 13:27

連HKBN用邊間都唔快.

你兩邊上下載做唔 ...
denc 發表於 2017-3-6 13:11

myTV super 1080p 5M就夠,4K都係10M

各位師兄好

我最近上網搵左好多資料先決定係呢到問問各位高手. 我屋企人長時間係大陸, 佢地需要睇TVB但可 ...
dankith 發表於 2017-3-6 13:03

買部盒子就可以啦,甚麼安x,博x都可以,幾百元

via HKEPC Reader for Android

回覆 6# 雯雯

唔係啊 我之前去中山旅行 用酒店個wifi 連番自己個ss 睇到1080p 唔窒

揾個router做ss-client(透明代理),要做到tcp轉發到HK ss-server唔難, 但要再稳陣D要連udp都可以轉發到HK ss-server,一殷人用手機連HK ss-server,可以唔駛理呢樣嘢,因為嗰apps 可以幫你做埋,但自己起router 做ss-client就最好自己做埋udp轉發,否則你強國嗰邊遇到DNS汚染(估計九成九都有)嗰ss-client router就會被廢武功

多D參考Google , keyword: shadowsocks,udp 轉發,透明代理..

可以參考
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2359497
測試緊穩定性