新手一問:Router 選邊隻好?希望大家俾點意見。thank

大家好,
本家中本身用緊500m上網,但月中會轉1000m光纖入屋,要買過一隻router,(現用緊D-Link
DIR-850L)
落鋪頭睇左兩款ASUS AC58U/AC55UHP,但職員話麻麻,介紹我用NETGEAR R6220,
最後我都無買,上來見大家介紹另一隻R6250,有好似幾好,心大心細唔知要邊部好。
(R6250淘寶賣家話否代刷梅林)

我想問我1000m光纖,家中有6部機要上網,(2電話,2pad,mytv+letv)
單位面積唔夠300,上邊那一部比較合適?

希望大家能指點一下,謝謝。

另外想補充,我平時外出會習慣關左個router,

預備用幾年嘅話,華記就AC68或以上,Netgear都上隻高階啲。

淘寶 <- 保養點做? 會唔會好麻煩

回覆 1# paper1999

想平抵玩NETGEAR R6220
有Budget就NETGEAR R7000

淘寶
tmtp101 發表於 2017-3-6 16:14

淘寶買就無保養

回覆  paper1999

想平抵玩NETGEAR R6220
有Budget就NETGEAR R7000
siusiupin 發表於 2017-3-6 17:59

好`~明天去睇睇R7000幾錢~

預備用幾年嘅話,華記就AC68或以上,Netgear都上隻高階啲。
hkwtongme 發表於 2017-3-6 15:34

OK~樓下都有師兄介紹R7000

點解要換 router?

如果 wifi 冇問題
加多部 routerOS / pfSense box 又夠平又夠勁

回覆 9# fatdog

因為現在隻router成日斷線(用左1年左右),
上個月有2日直頭無晒信號,但直插電腦上到網,
之後重新reset部router就上到,先打算換個隻新,
加上會轉用1000m,有藉口俾自己買隻新(^ω^)