[操作疑難] HKBN with ASA firewall

我安裝了HKBN 500MB, 用cisco asa firewall 來連線, 但用20-25分鐘就會自動斷線, 所有interface 都正常, 而IP都拿到的.

想問問大家有冇相關問題及經驗?

我安裝了HKBN 500MB, 用cisco asa firewall 來連線, 但用20-25分鐘就會自動斷線, 所有interface 都正常, 而 ...
fxckingson 發表於 2017-3-14 21:36

好多年前有師兄遇過類似情況:
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=12&tid=1839549

你隻asa咩model?咩license
會唔會爆左throughput?

我用只5505 security plus license 同一只5506x base liense都有相同問題....

好多年前我商業寬頻 HKBN 用 Cisco device connect 經常性有問題,
最後要鎖左個 port 只出一個 mac address先可以解決。
( ACL 加disable一切cisco cdp 等功能)

以我估計應該係佢地 PVLAN isolation 出事。

打上客服,佢一句話唔兼容 Cisco 收左我皮,
可笑既係佢原本廣告講自己係Cisco CERT Network.

客服邊識咁多技術野。。。無辦法,只好靠論壇交流信息先知原因。。。

我用只5505 security plus license 同一只5506x base liense都有相同問題....
fxckingson 發表於 2017-3-14 23:43

好奇一問師兄有無set anyconnect SSL VPN?

現在未裝SSL VPN...我之前用開PCCW PPPOE 是冇問題的..HKBN未試...

同ASA 是沒有CDP...鎖左個 port 只出一個 mac address要試試...

我放棄了.......要玩CCNP/CCIE testlab 千奇唔好用...HKBN....完...