一條寬頻可否駁多部router

因為鋪頭係共用(分a, b, c 三區)

可唔可以用三部router, 可以獨立連接nas, chromecast 手指之類

因為鋪頭係共用(分a, b, c 三區)

可唔可以用三部router, 可以獨立連接nas, chromecast 手指之類 ...
alanbb520 發表於 2017-3-15 11:28

基本上你駁幾多隻router 都無問題。

問題係..... 究竟你整的目的? 是否真係有需要這樣整? 同埋你有無基本知識去整?

谷歌有资料

Some routers can go to ap mode.
Router A -> Router b,c d (AP)

回覆 2# peter_chan

例如有些地區會用ipcam, 小米盒子 / chromecast 之類, 因chromecast 連上wifi 後就可以鏡像畫面, 唔想比人jam 到

回覆 4# skywolf08
我係想用三部router , 三部都獨立有ssid 名稱, 獨立做

回覆  skywolf08
我係想用三部router , 三部都獨立有ssid 名稱, 獨立做
alanbb520 發表於 2017-3-15 11:46

要四隻 router,出街 router 用一隻高性能有線 router 就得唔使有 wifi,分區就用 wifi router

--> 區 A router
                                        /
寛頻 --> 出街 router --+---> 區 B router
                                        \
                                          --> 區 C router

出街 router 與分區 router 必需用不同 subnet,
即係分區 LAN 用 192.168.1.* 的話出街 router 的 LAN 必需用 192.168.0.*

要四隻 router,出街 router 用一隻高性能有線 router 就得唔使有 wifi,分區就用 wifi router

...
BenKewell 發表於 2017-3-15 12:05

不過﹐3個區原則上係會唔互通。(當然﹐有電腦知識/進陼用戶係可以照連線啦)

重點﹐在街外連線入來(例如睇cam)﹐有機會出問題﹐睇唔到。

唔好話唔教樓主。

主router正常地駁﹐其他副router﹐全係係用WAN去主router的LAN位﹐收工。
(點去set wifi﹐自己攪﹐唔講)

VLAN 可能幫倒你

你係咪想做到內部網絡分成3個獨立子網路,呢3個子網路不可以互通,而又可以共用條Internet上網?

via HKEPC Reader for Android