有關ASUS AC66U problem

年前買了ASUS AC66U  (只有ICABLE50MB, 由於虛榮$1300買了它 )

LAN 正常. 但屋企某些成員的手電WIFI: IPHONE6, IPAD MINI, 小米... 經常被佢踢出, 我ONEPLUS1就無事.

**發覺有新DEVICE連上, 某些舊DEVICE便會被佢踢出....

(屋企應該唔多過10個DEVICE, 如TV BOX只是間中連下網, 一連便會有成員的手電WIFI被佢踢出) 有朋友來家連上, 又會咁....

***電話REBOOT都連不上, 要REBOOT AC66U就可以再連上!

被投訴得多, 收起隻ASUS, 買隻大陸2舊水的TPLINK頂上, 結果一切安好, 再無投訴.  

但遲些可能會裝光纖, 想攞翻隻ASUS出來用, 但恐怕又會再發生問題...
請問有什麼原因呢?
求教. 謝謝!

dhcp lease expired?
reset default setting試試

回覆 12# 留白兄

謝回答, 但新買返來用了一星期已經發現這問題. 我念 reset default 都會係咁...

有無試過轉wifi channel?
可能你附wifi signal 太多,如果同人地撞channel 有機會有你講既情況

用手機的wifi anysis 探测了,1-11都已經試過,auto又試過,而且換了Tplink 是無這問題的!

用緊咩VER firmware?之前有無upgrade過?
upgrade 有無reset 哂佢"重新由頭" setup 過?

年前買了ASUS AC66U  (只有ICABLE50MB, 由於虛榮$1300買了它 )
simontang 發表於 2017-3-18 03:09 PM

你似乎買貴咗, 查番就算14年, 個價只需一千蚊多d
而家上陶寶, 只係三百幾人仔
另外, 有冇試過刷merlin?

你似乎買貴咗, 查番就算14年, 個價只需一千蚊多d
而家上陶寶, 只係三百幾人仔
另外, 有冇試過刷merlin? ...
JIMillim 發表於 2017-3-19 00:32

ac66初出到而家上上落落幾次,試過跌穿1k 之後升番上11xx,如果樓主唔係深水場買,有幾奇?

ac66初出到而家上上落落幾次,試過跌穿1k 之後升番上11xx,如果樓主唔係深水場買,有幾奇? ...
NeTZoO 發表於 2017-3-19 01:10 AM

就算隻新版AC66U B1, 淘寶都只係六百幾人仔
香港行貨賣得真係好貴下

就算隻新版AC66U B1, 淘寶都只係六百幾人仔
香港行貨賣得真係好貴下
JIMillim 發表於 2017-3-19 01:20

香港3年保,淘有無?
6xx係散裝定原封?