用netvigator 300M vs 1000M, 係大陸VPN 有無分別?

香港屋企用緊netvigator 300M

如果升級做1000M, 我係大陸連屋企個vpn router 番牆,速度會唔會快左?

由大陸用普通線路接VPN返香港,頂盡行30幾M,估計好難會有分別。

你大陸有幾多M咪幾多。

由大陸用普通線路接VPN返香港,頂盡行30幾M,估計好難會有分別。
hkwtongme 發表於 2017-3-19 14:14

聯通100M去Netvigator有50-60Mbps.

你大陸有幾多M咪幾多。
ntt88892 發表於 2017-3-19 14:20

大陸isp依家要100mbps都係得d大城市先有,普遍都係得幾mb

係咪大陸出海果個bandwidth 先係樽頸?

我翻牆,朝早七點好快,晚上八點好慢

係咪大陸出海果個bandwidth 先係樽頸?

我翻牆,朝早七點好快,晚上八點好慢 ...
redcarcar 發表於 2017-3-19 15:17

用電信? 電信慢係正常.

回覆 7# 雯雯

電信行ChinaNet 早晚繁忙時間塞車塞到傻

回覆  雯雯

電信行ChinaNet 早晚繁忙時間塞車塞到傻
日本和牛 發表於 2017-3-19 16:06

電信Chinanet = 紅隧: 繁忙時間一堆改裝車 (銳速& BBR等) + 交通管制, 唔塞車先奇!
聯通/移動 = 東隧.
電信CN2 / 專線等 = 西隧.

聯通100M去Netvigator有50-60Mbps.
雯雯 發表於 2017-3-19 15:11

要經VPN喎,我試過100M經pptp最多都係得30幾M,Ipsec或者ssl會再慢啲,我搵次公司收哂工試試shadowsocks 睇吓可以行到幾多。