[操作疑難] [脫離HKBN] PCCW fibre + 電話 wall jack點裝?

今日終於簽左PCCW 300Mb加電話, 一個月後裝.
我問sales, 佢話都係分開兩個插. 但老實, 我見好多人飛條線出黎吊住個插, 堅核突.

我屋企而家用緊呢個

見過PCCW都好似差唔多, 想問下, 電話可唔可以出喺RJ45?
師傅會唔會肯合埋一齊?
如果唔肯, 自己買料做唔做到?

謝謝ching!

師夫到門口﹐即問佢點裝。

你唔接受的便彈單。
或者你提議點做好﹐務求你又接受到(例如有家私cover)﹐佢又做到你的要求。

你一定要轉台(例如已cut舊台)﹐幾樣衰都要裝都要用架啦

PCCW電話應該無盒仔,就咁拉條線入黎,除非你以前有用開,就可以叫佢通過以前條線。

自己買個 RJ45 Jack 自己駁線 work 唔 work?

自己買個 RJ11 Jack 自己駁線 work 唔 work?
uniquehei 發表於 2017-3-19 22:11

如果係用傳統電話線﹐你想點玩都得啦。

問題只係你會唔會預先預備到額外材料﹐在師夫上門時提供給師夫之嘛。
你過後自己執手尾﹐便叫師夫留一段額外線才打wall socket/頭﹐令你自己整過。

PS. PCCW 拉新線﹐其實都係用cat5e線的。

如果係用傳統電話線﹐你想點玩都得啦。

問題只係你會唔會預先預備到額外材料﹐在師夫上門時 ...
peter_chan 發表於 2017-3-19 22:15

依家唔拉果D不倫不類4芯線啦咩?

自己郁過,有咩事,PCCW師傅有機會懶皮唔維修,雖則電話線好少壞。

話說我之前想用VDSL2 100Mb 同電話,佢話要一條線做曬,兩芯電話兩芯寬頻(實際我唔知佢點運作),我問佢可唔可以分開兩條,電話線用返20年前入伙果條,寬頻拉到門口轉返本身HKBN入屋果條,佢話幫你整完,維修師傅可能唔幫你整野,即使Modem完全唔關事既都唔整。

現時HKBN wall jack裡面係有條CAT5E, 我相信會用番黎做電話.
當然, PCCW fibre要拉過.
我想睇下PCCW個wall jack係點? 如果係有RJ45位, 我買定骰仔冇所謂.

現時HKBN wall jack裡面係有條CAT5E, 我相信會用番黎做電話.
我想睇下PCCW個wall  ...
nokia8850 發表於 2017-3-19 10:38 PM

老電個盒仔同HKBN都類似有SC光纖頭+RJ45骰仔,只係牌子唔同
HKBN多數用3M,老電就用佳友(Sumitomo)

我想睇下PCCW個wall  ...
nokia8850 發表於 2017-3-19 22:38

其實最大問題係唔知上門師夫﹐有無帶相關的盒仔。

其實最大問題係唔知上門師夫﹐有無帶相關的盒仔。
peter_chan 發表於 2017-3-20 16:00

除非縮水要你照用舊線/盒,唔係做開就好難話唔記得帶料

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - Windows Phone 10