請指教:需要更換router嗎?

我家寬頻將從pccw 16mb 轉cmhk 100mb.

我依家用緊5年前買嘅TP-Link WR841N 300M router.

我想提升Wi-Fi上網速度(主要用ipad睇YouTube 1080p片並用Apple TV 3投上電視),請問需要更換router嗎?

如果要換,換TP-Link Archer C60 (450+867mb)足夠嗎? 可以用盡100mb嗎?

如果2.4G channel 多干擾可轉, 但不會快太多

如果2.4G channel 多干擾可轉, 但不會快太多
platinum 發表於 2017-3-23 18:06

干擾就應該無.

依家用緊16mb寬頻,上YouTube只係睇到720p, load唔到1080p, 唔知係頻寬問題定WiFi問題.

16M咁奇怪?
如果行2.4G,換唔換都無分別

via HKEPC Reader for Android

我之前用BB100+TP-Link WR841N+TP-Link WR821N, 得50M左右. 後尾換左隻mercury mac1200r, 加隻450M(150+300)單天線AC USB手指, 已經去到同lan線一樣. 有90幾M以上. 如果要用畫100M, 最好多係用AC router. 不過如果只係試1080 youtube片加投射, 我覺得用番隻841都可以, 試左唔滿意先換都未遲 (換埋apple TV 4代).

16M咁奇怪?
如果行2.4G,換唔換都無分別

321 發表於 2017-3-23 18:23

係呀. 網絡10幾年前鋪嘅, pccw話短期光纖覆蓋唔到喎, 咪轉會囉. 會轉100Mb, 但唔知買咩router配合.

TPlink c60得100M wan/LAN, 不如買archer c2,日後上1000M都可以用得返,而且更便宜

TPlink c60得100M wan/LAN, 不如買archer c2,日後上1000M都可以用得返,而且更便宜

via HKEPC Reader for  ...
321 發表於 2017-3-23 18:44

但C2 得300 + 433. 價錢差唔多.

我之前用BB100+TP-Link WR841N+TP-Link WR821N, 得50M左右. 後尾換左隻mercury mac1200r, 加隻450M(150+300 ...
finepix 發表於 2017-3-23 18:27

Apple TV 投唔到外掛字幕上電視, 要換可能換chormcast了.

但C2 得300 + 433. 價錢差唔多.
dickyliu 發表於 2017-3-23 18:53

你手機根本食唔到2t2R