改善尾房wifi

現用PCCW 1000M, N56U router, router 放廳中間, notebook 係尾房, 隔了一道牆, 請問有什麼方法改善?

notebook 係廳 wifi 150-160Mbps
notebook 係尾房 wifi 80-90Mbps

1. 買新router AC68U/R7000, 新router 放廳中間
2. 買新router AC68U/R7000, 新router 放廳中間, N56U係尾房, 做repeater
3.
4.
5.

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

先試方案1, 如果有100M以上就唔使試2,N56用5G做repeater係另一個router隔離 都行唔夠150, 入到尾房只會更低。
如果行到80M,講真大部分情況都會好夠用,無乜必要搞。

要快, Home Plug 或接線接N56U當AP

把其中一條天線申出走廊

回覆 1# ANWKLO

之前我幫我家人屋企情形差不多, 試過用另一隻 router 做 wifi bridge 都唔係甘好, 最後都係買 tp-link tl-wpa4220kit 連接尾房放 wifi 算

把其中一條天線申出走廊
三唔識七 發表於 2017-3-31 20:21

N56U無外置天線, 已經放出少少對住走廊.

repeater放尾房同 router 中間先有大作用
你尾房接收差, repeater放返響尾房無乜大作用

先試方案1, 如果有100M以上就唔使試2,N56用5G做repeater係另一個router隔離 都行唔夠150, 入到尾房只會更 ...
hkwtongme 發表於 2017-3-31 19:49

又係, 不過現在 80-90Mbps , Youtube 1080P 睇到無問題.   

repeater係減半

N56U無天線, 已經放出少少對住走廊.
ANWKLO 發表於 2017-3-31 20:34

換68 申條天線
我部88u就係咁
e家全屋無死角

要快, Home Plug 或接線接N56U當AP
AC360 發表於 2017-3-31 19:52

Home Plug最快幾多Mbps