[操作疑難] [海外限速] 和記寬頻淨係夜晚BT先快

和記100Mb寬頻, 夜晚BT連去海外seed有2MB/s, 一到日頭得返幾十KB/s, 請問有冇改善方法? 謝謝

回覆 1# leonhartx

HKBN 1G 都會有呢個問題

會唔會係香港日頭係海外嘅夜晚...啲人閂嗮機呀

via HKEPC Reader for Android

如果裝到商業線就爽,家用線基本上無得改善

似夜晚時間海外有人做種 照早佢地熄機

會唔會係香港日頭係海外嘅夜晚...啲人閂嗮機呀

天宮葉月 發表於 2017-4-4 12:05

朝朝一到7點正得返200KB/s,8點正得返幾十KB/s

如果裝到商業線就爽,家用線基本上無得改善
NeTZoO 發表於 2017-4-4 12:41

和記都算cheap,有人用,資源唔夠分先限我速可以理解,但唔理有冇人用就定時定候關水喉,真係損人不理己

和記都算cheap,有人用,資源唔夠分先限我速可以理解,但唔理有冇人用就定時定候關水喉,真係損人不 ...
leonhartx 發表於 2017-4-4 15:20

到時只有你理解,不過就好多人唔理解者,用用下時快時快大把人唔理解而投訴!
試下投訴睇下會唔會快番D

我和記VDSL 100M bt野,只要個種多人,一定會扯爆100M

到時只有你理解,不過就好多人唔理解者,用用下時快時快大把人唔理解而投訴!
試下投訴睇下會唔會快番D ...
NeTZoO 發表於 2017-4-4 15:57

佢比到盡都係2MB/s啫,咁就會令其他客時快時慢咁流? 真金白銀比咗錢買100Mb,冇理由得返幾十KB/s,download成日郁都冇郁過,睇嚟約滿都係唔好續