中移動broadband 有冇ching 用緊?

見佢幾平,想轉,唔知質素如何

都係租HKBN network

如果係同一network, 實轉啦

本身用緊bb100, 續約開我198, 中移動計埋 coupon 先88/month

本身用緊bb100, 續約開我198, 中移動計埋 coupon 先88/month ...
kzfid 發表於 2017-4-6 13:09

有無人知用HxxN條線modem洗吾洗

本身用緊bb100, 續約開我198, 中移動計埋 coupon 先88/month ...

師傅要上門重新安裝嗎?HKBN冇modem,中移動要modem嗎?

租線 唔等於 個 route 都一樣

隨時要你返一返大陸再 “出海”
又或者隨時停服務(電話已經係咁)

有無人知用HxxN條線modem洗吾洗
superman911 發表於 2017-4-6 14:20

睇下個師傅拉咩線入屋囉

曾經都有EPC師兄R到Fiber1000轉BB1000,亦有掉轉BB100 R到轉Fiber100

師傅要上門重新安裝嗎?HKBN冇modem,中移動要modem嗎?
gumptang 發表於 2017-4-6 14:23

數碼通好似有師兄試過唔駛(唔計銅線轉Fiber)

當然實際好難講,始終條線係屬於HKBN嘅財物

數碼通好似有師兄試過唔駛(唔計銅線轉Fiber)

當然實際好難講,始終條線係屬於HKBN嘅財物 ...
astrial 發表於 2017-4-6 15:41

好多時﹐都係睇番相關大廈資源的。

如果係初期做的大廈﹐只有CAT5E入屋﹐你join乜野速度都係CAT5E入屋。

但如果後期加了光纖入屋﹐你用100M以上的plan都盡可能用光纖入屋。而100M 便睇情況了﹐無標準答案﹐可能優先用埋CAT5E入屋。

而一些只有光纖入屋設備的大廈﹐乜野plan都係光纖入屋。

至於你講有人BB100 CAT5E入屋﹐ 轉台後變100M 光纖入屋﹐有機會係cat5e 爆port 或 HKBN本身留port位自用﹐你會視為新客﹐於是要轉用光纖提供服務。
可能遲佢幾日安裝的100M 的客﹐因為剛剛這位人兄終止服務﹐於是有 cat5e 放番出來﹐於是佢便要用cat5e入屋﹐無光纖入屋。

好多時﹐都係睇番相關大廈資源的。

如果係初期做的大廈﹐只有CAT5E入屋﹐你join乜野速度都係CAT5E ...
peter_chan 發表於 2017-4-6 15:57

如果都係100m, fiber or cat5 線有咩唔同?