[操作疑難] 請問smart tv駁住pccw modem,外面嘅人用tablet connect可以點防範?

頭先用用吓見人用tablet connect 我個tv wifi ,可以點攪?唔該大家

插lan 線,熄wifi

其實人地點connect 你部TV?你部TV 放wifi 定係點,好多方法connect真係估唔到你你點

插lan 線,熄wifi

其實人地點connect 你部TV?你部TV 放wifi 定係點,好多方法connect真係估唔到你你點 ...
NeTZoO 發表於 2017-4-7 02:14 PM

我都喺第一次遇見,tv喺駁lan線from modem,聆聽mode喺on,咁我平時喺用手機connect tv個"screen share".頭先用緊pc突然pop up話有人部tablet想駁入.而家test緊 unplug lan and ,聆聽mode off,暫時冇事....但喺唔駁lan..咪等如斬腳趾??

你個tv 可以 share wifi 出黎?
唔明你屋企network點駁?
不如畫個圖解釋一下
會清楚好多

頂你上去 睇下有無人幫到手
學野!

部Smart TV開左Wi-Fi Direct?

我都喺第一次遇見,tv喺駁lan線from modem,聆聽mode喺on,咁我平時喺用手機connect tv個"screen share".頭 ...
學師仔 發表於 2017-4-7 14:42

咩TV,你network點行,我估無人會估到!打多D野

你個tv 可以 share wifi 出黎?
唔明你屋企network點駁?
不如畫個圖解釋一下
會清楚好多 ...
kchouse 發表於 2017-4-7 03:09 PM

我個 pccw上網有埋nowtv,但喺我unplugged nowtv's modem條線,用lan線connect咗tv,另外上網個modem位就connected with router.

部Smart TV開左Wi-Fi Direct?
KinChungE 發表於 2017-4-7 03:38 PM

I guess not.當我unplugged tv條lan後,個incoming connection dialogue就冇咗(果時個listening mode仲喺on緊),拗晒頭..so far 都冇人trying to connect my tv...will see

我個 pccw上網有埋nowtv,但喺我unplugged nowtv's modem條線,用lan線connect咗tv,另外上網個modem位就con ...
學師仔 發表於 2017-4-7 16:49

你電話駁落埋pccw modem既wi-fi?
如果係就正常

你電話駁落埋pccw modem既wi-fi?
如果係就正常
KinChungE 發表於 2017-4-7 04:53 PM

喺呀,咁我應該replug tv lan,but tv listening mode being off to avoid someone gets in?