[操作疑難] SMT 1000MB 狂斷線, HKBN常見問題, 由HKBN轉了SMT變成大伏

SMT 1000MB 狂斷線

每一至兩分鍾斷一次... RECONNECT 完唔夠30 秒 再斷
佢會有短暫時間拿到真IP 但都係上唔到網的, 而且好快就會再斷, 又重新拿IP.. 但拿來拿去都係同一個.

由琴日開始已經係咁... LOOP 左24小時了

以前用HKBN 1000MB時, 自2016年年中起, 開始一個月左右遇一次呢類情況...已經見慣見熟.
但只要LOGIN HKBN 果果WEB , 入面有一個重設光纖網絡終端機 BUTTON可以按,
按完 "更改資料或重設裝置 > 重設光纖網絡終端機" 之後就會正常番.
HKBN 一早知有呢D情況, 所以好醒目比用家自己 自行RESET 搞掂

上月28日轉左用SMT , 雖然佢都係用HKBN 線, 但SMT 果WEB 冇得咁做RESET,
打上SMT CS 叫佢地做RESET, 但CS 話唔識, 要等TECH 果邊覆.  
依家咁搞法姐係我好可能之後果兩年約都要每個月密密打上去. 而且次次出事都仲要等.
其實已經知係咩事... 仲要慢慢叫我對下PON 燈.. 真係比佢吹漲
ANYWAY... 已經幾個鍾了.... 仲未搞番掂....

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你都幾唔好彩 用過好幾間(網上行hkbn之類)
宜家用smt都冇事

我用左幾年 行光纖而家至知有得自行RESET

你是否要換過部機?我用HKBB 5年無你所講問題,黎緊都會轉SMT 。

via HKEPC Reader for Android

你是否要換過部機?我用HKBB 5年無你所講問題,黎緊都會轉SMT 。

via HKEPC Reader for Android ...
yswjazz 發表於 2017-4-11 16:05

以前HKBN 比我果部 PON 係alcatel
SMT 比我果部PON  係 華為

以前用HKBN 係用上一層的機房PORT 位
今次SMT 係用下兩層的機房PORT 位. 因為之前果層滿左  所以轉左新PORT

好多野已經完全唔同左..但呢個問題依然存在.

======================================================
http://community.hkbn.net/forum_ ... hread&tid=31755
搵到舊帖有人提過呢個係HKBN 通病, 再詳細資料就搵唔到, 相信是刪了帖
話說早前在 HKBN FORUM 回報話個 終端機 24X7 行 超過 一星期 , 佢就會在某些情況出現 RECONNECT 斷線幾秒情況,

你都幾唔好彩  用過好幾間(網上行hkbn之類)
宜家用smt都冇事
蠢貓 發表於 2017-4-11 15:52

依家呢刻, 同一時間用緊 i-cable PCCW THREEBB SMT(HKBN).
另外3間都冇事.. 一直都係HKBN 先有呢類咁奇異的事情 (依家到SMT 出事).
我肯定呢個問題唔少人都中左呢個BUG... 如果唔係都唔會係WEB INTERFACE 有得比你RESET
SMT 租HKBN 線. 如果PROACTIVE一D, 就應該抄埋果果功能... 估計HKBN 果邊應該有比API 接口SMT... 唔係HKBN一定玩死自己...

平既代價係冇左客服跟進,得d街市賣菜賣魚既嬸嬸拖你
,永無跟進。

依家呢刻, 同一時間用緊 i-cable PCCW THREEBB SMT(HKBN).
另外3間都冇事.. 一直都係HKBN 先有呢類咁奇 ...
kamcm 發表於 2017-4-11 16:32

估計開放都冇用
SMT唔會投放資源搞tech野落固網寬頻
唔係都做唔到咁平

平既代價係冇左客服跟進,得d街市賣菜賣魚既嬸嬸拖你
,永無跟進。
freefdhk 發表於 2017-4-11 16:35

SMT 果CS 真係完全冇左影.... 早上打去.. 到依家都冇FOLLOW UP CALL.
HKBN CS 好好多  可惜佢加價加到傻左 我先逼住轉SMT..