網上行1000m 加now 4k盒

有冇人試過開咗4k盒睇佢節目會令上網慢咗?我見佢哋同一個modem出應該有影響,講教1呢度師兄們有冇類似經驗?

via HKEPC Reader for Android

影響實有
但係1000M plan, 個盒一般只食你幾M, 影響近乎0
ADSL/VDSL Plan就影響大

老實講唔多覺

ok, 唔該師兄們

影響實有
但係1000M plan, 個盒一般只食你幾M, 影響近乎0
ADSL/VDSL Plan就影響大
KinChungE 發表於 2017-4-11 15:40

要跟光纖plan先可以申請now 4k,adsl vdsl係無可能申請到

要跟光纖plan先可以申請now 4k,adsl vdsl係無可能用到  

via HKEPC Reader for Android ...
yanchoki 發表於 2017-4-12 11:26

理論上VDSL都可以用4k, 唔明點解佢地唔俾用
反如6M + nowTV SD就俾用, 但係明明一開nowTV就慢左80%

理論上VDSL都可以用4k, 唔明點解佢地唔俾用
反如6M + nowTV SD就俾用, 但係明明一開nowTV就慢左80% ...
KinChungE 發表於 2017-4-12 11:27

nowtv限制又多,一定要直插modem lan線,無得行wifi,modem放房,想喺廳睇都唔得。我嗰部都放埋一邊無用。

有冇人試過開咗4k盒睇佢節目會令上網慢咗?我見佢哋同一個modem出應該有影響,講教1呢度師兄們有冇類似經驗 ...
allback 發表於 2017-4-11 15:38

果果4K TV盒, 係續約時佢地講明係送的, 之後唔駛再還.. 所以冇可能唔要
但要先還舊機.

nowtv限制又多,一定要直插modem lan線,無得行wifi,modem放房,想喺廳睇都唔得。我嗰部都放埋一邊無用 ...
yanchoki 發表於 2017-4-12 11:40

可以用homeplug

要跟光纖plan先可以申請now 4k,adsl vdsl係無可能申請到  

via HKEPC Reader for Android ...
yanchoki 發表於 2017-4-12 11:26

暫時知道vdsl都可以轉,限收費now
nowtv限制又多,一定要直插modem lan線,無得行wifi,modem放房,想喺廳睇都唔得。我嗰部都放埋一邊無用 ...
yanchoki 發表於 2017-4-12 11:40

如果你識玩,乜都有可能