【錶】響、計時、儲記憶,耗電嗎?

錶每天響兩次,一般三幾秒就按停,有時聽唔到就每次響廿秒+snooze廿秒。另大概每三天跑兩次,每次計時半小時。錶記住一百次時間。從來冇用發光。咁樣用法會很耗電嗎?

年頭至今已經係第三粒電。第一粒係新買時的電,四個月玩完,我以為佢粒電响盒內運行咗好耐。換咗日本城買的cheap cheap十蚊五粒,行咗四個月又冇電。我以為嗰一粒有事,因為安裝時都見到怪怪地。第三粒新裝時強勁,兩個月後的今日又弱咗,一響鬧啲液晶字就唔夠黑。

唔響唔計時照計可用一至兩年。響、計時、儲記憶,電池壽命差成四五倍?

隻錶係Timex T5E2419J。電係CR2025。

換電唔係問題,問題在成日開蓋,啲膠螺絲孔會蝕。

會唔會係隻錶設計耗電量勁...  我用過ADDIDAS  BABY-G  幾隻都未試過一年內換電
而家用緊上鏈錶...  其實都幾好用

會唔會係隻錶設計耗電量勁...  
love19901109 發表於 2014-10-28 03:38 AM

我十幾年前隻Timex唔響唔計時,兩年半換一次電。

如果而家呢隻設計耗電量勁,網上應該有好多劣評,但又唔見。

回覆 1# chimp

兩個問題:
1. 日本城cheap cheap十蚊五粒電可能差D,差到點好難講,一係你用返maxell同panasoinc比較下
2. 好少見CR2035,你肯定?通常係CR2016/2025/2032

我聽過秒錶mode是很吃電的,抱歉我不懂解釋。

我隻Casio每天鬧鐘響十秒,隔日著一次backlight,大約年半換一次電。

回覆  chimp

2. 好少見CR2035,你肯定?通常係CR2016/2025/2032
TH30 發表於 2014-10-30 01:54 PM

sorry係CR2025

回覆 5# chimp

未夠一年就返廠check下囉

或者如果電池位放得落的話,轉用CR2032

回覆  chimp

未夠一年就返廠check下囉

TH30 發表於 2014-10-30 09:25 PM

網購...其實都有保,不過在美國...

4個月又真係快左D
我隻g-shock擺左2年都仲行緊