請推介行山鞋

請問以防滑同防水計, columbia, timberland 同the northface 邊個好?

我同事話columbia 防水唔多掂, 照入水

我本身著timberland weatherproof 皮鞋, 防水唔錯

呢D全部都唔係專業行山鞋嘅牌子 !

你都係上Overlander 或鍾建民 度睇吓啦.

想防水,就買columbia 有 outdry 既鞋
timberland, the north face, 其他牌子, 搵有Gore-tex 既鞋

防滑...搵D 鞋底坑紋深同密果D 就OK, 不過溼地泥/石都係踩roller咁

想問師兄你拎對鞋黎行香港D 山??
如果係,唔一定要買對防水鞋...因為D 防水layer 1~2年玩完

呢D全部都唔係專業行山鞋嘅牌子 !

你都係上Overlander 或鍾建民 度睇吓啦.
jwong852 發表於 2015-6-7 01:00 PM

Overlxxxxxr 或鍾建民(沙X尼)

columbia, timberland 同the northface
都有出傳統低筒~中高筒行山鞋,
不過E 幾年 Columbia & The North Face 好似變左出跑山鞋多咁...Timberland 行山鞋係香港買少見少, 以前都見過傳統 vibram + gore-tex 行山鞋

想防水,就買columbia 有 outdry 既鞋
timberland, the north face, 其他牌子, 搵有Gore-tex 既鞋

防滑... ...
hoppip 發表於 2015-6-7 14:19

>>想問師兄你拎對鞋黎行香港D 山??
>>如果係,唔一定要買對防水鞋...因為D 防水layer 1~2年玩完

係呀,我依家著果對timberland weatherproof 皮鞋,著左1-2 年,已經入水,好快玩完

其實我好少行山,對鞋當波鞋著多,但想防水,同埋只係好簡唔中行山,同埋有時去旅行,去有雪落的地方,唔想咁滑,之前起北海道,著過一d 水鞋,起有雪的地方行,真係唔滑

我想買中高筒,columbia 約$11xx, timberland 同the northface 約$14xx

我想搵呢d 鞋,請問saloman 得唔得?

http://www.overlander.com.hk/tc/product_details/2699

墨塵音 發表於 2015-6-7 18:13

其實我平時出街多,好間唔中先行山,同埋想防水

果d 鞋好似太pro.....

我想搵呢d 鞋,請問saloman 得唔得?
ronan 發表於 2015-6-7 06:12 PM

我見the north face d 跑山鞋造工一般...行山鞋唔肯定
你買果時望下比較好

Salomon 我著過同系列 XA PRO 3D GTX 低筒
佢低筒保護已經好唔錯,避震唔差(+本身佢個鞋墊都係類似跑鞋果隻吸震墊),而且唔算重 (比跑鞋重少少,輕過行山鞋)
佢個免綁鞋帶SYSTEM 都包得隻腳好舒服
唯一唔好係,行山跑山好快 "食"晒個底...溼地都係"跣"
著左唔夠一年...里程應該過400KM (大雨/踩落水開始會有少少 溼)

極少波鞋同時會有 gore-tex+vibram

我見the north face d 跑山鞋造工一般...行山鞋唔肯定
你買果時望下比較好

Salomon 我著過同系列 XA PRO ...
hoppip 發表於 2015-6-7 21:54

請問跑山鞋同行山鞋係點分?

thanks!